Fra Namsvatnet til Fiplingdalen - Børgefjell på sitt beste

TilbakeGjestebok   Alle sidene   

   
Begynnelsen av denne turrapporten ble skrevet i sommer - og er kopiert inn på denne siden i fra fjellforum.

Vi har hytte ved Børgefjell og har veldig mye tid i området ved Simskaret - altså vestsiden av nasjonalparken. Vi bruker også området veldig mye - også steder som er villmarkspreget utenfor NP - lett tilgjengelig via veier og sånn. Ungene har 11 netter i telt i år, og stortrives med teltlivet.

Ungene har 11 netter i telt i år, og stortrives med teltlivet.

DSC_9866.JPG


Allikevel har det sittet litt langt inne dette med å gå "langt" med de. Hvilke utfordringer kan man ikke møte når man er ute med så små unger? Eldstegutten er 3 og jenta er 2 - og spesielt dette med myggen har vært et tema for oss - og det skulle også vise seg at det skulle bli hovedutfordringen denne turen.

Jeg har selv hatt ymse planer om langtur i Børgefjell, og har aldri startet ved Namsvatnet. Kunne det være en mulighet å starte min "lange" fjelltur, med alle sammen på slep?


Etter noe spekulering, ble det til at vi skulle ta båten fra Namsvatnet i lag alle sammen.
IMAGE_CA70749E-BFC1-4A67-99DA-9BDA6DCE019F.JPG

Der står en åpen hytte - Virmahytta, som vi kunne benytte om myggen eller forholdene ble for dårlig.
Vi tar båten utpå ettermiddagen - etter at skyssmannen hadde vært inne der med en del turfolk og fiskere som også skulle ut i villmarken.

Selv om det er en frisk nordlig vind på Namvatnet, er det ganske rolig nede i skogen ved Gapahuken og ved hytta. Jeg bestemmer meg for å finne ut hvordan stien er oppover - er det gangbart for en treåring? 2 åringen skal uansett sitter i sela. Selv om hun absolutt ønsker å gå, er det for mye hun er nysgjerrig på underveis til at hun kan få gå særlig mye uansett.

Hytten må utforskes :)
CIMG3011.JPGCIMG3010.JPG CIMG3013.JPGCIMG3012.JPG


Jeg finner fort ut at stien er god å gå for han - delvis klopper og lite myr, og går kjapt ned igjen til hytta. I mens har ungene utforsket hytta, klatrert i det som kan klatres i, og fått ut litt energi - samt fått i seg middag :)

Så da blir det bare å hive innpå middagen, før vi legger avgårde oppover lia. ca 1 km å gå - 100 høydemetre :) Ikke mer - til første vannet.
CIMG3016.JPG

Jeg bærer uhorvelig tungt selv, og må delvis gå 2 turer. Både en stor 135 liters North face bag samt hennes og min ryggsekk med diverse for som man trenger på en slik tur.
Gutten langer godt avgårde og her går han inn i Nasjonalparken fra sør for første gang :)
Klopper gjør det lett langs de mest myrlendte stedene..

Ikke lenge etter ankomst får vi fyrt opp bålet. Vinden begynner å roe seg og myggen er påtrengende - selv om det er kjølig.
CIMG3017.JPG CIMG3020.JPG
CIMG3014.JPG

Vi legger gutten i teltet og det blir rimelig fort stille. Erfaringsmessig er jenta den som er vanskeligst å roe ned, men vi legger henne inn i teltet så fort han har roet seg, og det tar ikke så lang tid før det er stille hos henne også.

Jeg tar meg en tur i nærområdet for å ta bilder på kveldingen. (Dette stedet blir ikke så langt i fra Reiret og kristi Krybbe)

DSC_9873.JPG

Det blåser en del om natta, men allikevel er myggen fremtredende. Teltet er heldigvis tett, og det kommer ikke en mygg inn der, men allikevel er myggen er plage på morningen. Ikke for meg - gamlefar er innsmurt med alskens DDT..

Jenta vår blir myggspist både her og der, og bøffen vil hun ikke ha på hodet heller. Myggstikkene ser allikevel ikke ut til å plage henne nevneverdig, men hun blir helt rød i hodebunnen og i ansiktet av stikkene. De myggene vi knekker i mot telttaket er fulle av blod.. de lever gode dager ja..

Selv om det er mye nordavind er det ikke annet å gjøre enn for de å returnere tilbake der de kom i fra.

Vi pakker alt ned i sekkene igjen og ned til båten igjen med alt - unntatt det jeg skal bruke på min ferd i gjennom NP de neste dagene. Jeg slipper selvsagt å ta med teltet - det bomberommet (North face VE-25) skal jeg bære med meg resten av uka.

Mye styr for en så liten tur. Mye pakking, mye planlegging. Men jeg tror at ved å gjøre slike ting kanskje skaper et grunnlag for turlyst senere. Ikke den store turrapporten, men jeg fikk inntrykk av at det ikke var så helt vanlig med så småe unger der inne og at det vi gjorde kanskje var litt uvanlig. Jeg har litt troa på dette med en back-up plan om ting skjærer seg - altså en hytta e.l. når ungene er så små som dette..


Så trasker jeg alene i gjennom Nasjonalparken - til hytta vår, men det er en annen historie. :)

8 August 2012
Etter å ha bært ned og hjulpet familien avgårde var jeg klar for videre eventyr i villmarken.

 

 

 

 

 

 

 

Det kom 4 mannfolk som skulle på tur med Ally kanoer oppover vassdraget der - og jeg tilbød meg å ta en kano oppover - siden jeg allikevel skulle samme veien.

Utrolig nok finner jeg et medisinsk og sterilt Urinkateter som ikke er åpnet - på stien. Lurer på hvem som har mistet det og om det er savnet....

Noen glimt i fra vassdraget oppover i mot Djupvatnet og Blyvatnet

Kl 1430

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er helt infernalsk med mygg, men jeg smører meg inn og det bryr meg ikke så mye. Det er sen klekking i år, og myggen er rabiat - selv om det er rimelig kjølig trekk i lufta.

 

 

Jeg oppdager nå at jeg har klart å miste liggeunderlaget mitt. Det har vært med meg på mange turer siden 2005, og vil bli savnet. Jeg har heldigvis med meg et liggeunderlag til så det er ingen krise akkurat, men utrolig kjipt.

 

 

 

 

 

Jeg blir overasket over at de kanokara faktisk tar meg igjen. Jeg trodde de kanskje hadde måtte bært opp de verste partiene i elva, men det går tydeligvis unna med dem.

 

 

 

 

 

 

 

Kl 1615

 

 

 

 

 

 

 

kl 1715 - jeg ser meg tilbake - Giengelvihkenjohke

 

 

 

 

 

 

 

Elva ned i fra Blyvatnet

 

 

 

 

 

Med Blyvatnet foran meg - kl 1736

 

 

 

 

 

 

Klokken er 18 og jeg slenger i fra meg sekken.

 

 

Det er godt å få opp teltet. jeg bærer forholdsvis tung mat og tungt telt. Siden det var mulig vi skulle ha en natt til hadde jeg med en biffmiddag til hele familien - samt selvfølgelig det store 3 mannsteltet.

Jeg har med meg en utrolig spennende bok - som tar mye av min tid på kvelden. Er ikke i slaget for å springe med fiskestangen

09 August 2012  Fra Blyvatnet til Store Kjukkelen

Hvilken utsikt en sommermorgen!

 

Jeg sover som vanlig veldig godt. Det er langt på dag før jeg er klar til avmarsj, men en deilig dukkert i vannet gir en frisk start på dagen.

 

Jeg har vært nede ved dette vannet en gang før - da fra Jengelen. Det frister ikke å gå opp til Jengelen denne gangen - jeg skal uansett på østsiden av Kjukkelen oppover. Et lettgått terreng.

 

Jeg finner ut at jeg skal gå via Gaukaren - altså gå over Tunnurfjellet. Dette gir en fin utsikt over området og kanskje det er litt mindre mygg oppå der.

Tunnurfjellet oppover. Lettgått landskap! Kl er 11 når jeg legger i vei.

 

 

 

Klokken er 1130 og jeg er underveis. Ned mot Blyvatnet

 

 

 

 

 

 

Klokken 1150 - det verste er unnagjort - fin start på dagen.

 

Det skyer nå mer over - og det er tydelig at det er væromslag på gang.

Det er flatt og fint å gå oppå her

 

 

 

 

 

Det ligger snø og is på noen av vatna oppå her enda- og vi skriver snart midten av August. Dette har vært en spesielt sen sesong.

 

 

 

 

 

 

 

Mer kjente områder for meg dukker opp - Kvigtinden og Biseggen midt i bildet - med Biseggskardet.

 

Jeg treffer på 4 fjellfolk som har rømt leiren sin nede ved Gaukaren. De har gått opp hit dagen før - og har camp der nede. Det er så enormt med mygg der nede så de ser det ikke som mulig å være der nede ved vannet mer enn høyst nødvendig.

De har fått veldig bra med fisk, men ingen over kiloen.

Prater mye med de og det viser seg at han ene er kollega med sønnen min på et elektrofirma i trondheim :) Så stor er verden

 

 

Panorama mot Lille Kjukkelen osv..

 

Gaukaren - et flott fiskevann

Jeg bestemmer meg for å ta lunch her nede ved vannet og langer godt ut nedover.

 

 

 

 

 

 

 

 

En skive og 10 tusen mygg. Klokken er blitt 2  på dagen

 

 

 

 

 

 

Gaukaren

jeg skal rundt vannet på østsiden og gå mot Storekjukkelen - hvor jeg skal telte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elva er forsvinnende liten å passere denne flotte sommerdagen

 

 

 

 

 

Det går regnbyger i mot vestsiden av Børgefjell

 

 

Ved Kjukkelelva

 

 

 

 

 

 

 

 

Det går store reinsdyrsflokker i dette området - som er et kjerneområde for reindrifta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klokken er 1830 når jeg hiver av meg sekken. En flott dag

 

 

Tilbringer kvelden med den før nevnte boken. Hører stadig rein som trekker forbi - godt med selskap.

10 August 2012 Fra Store Kjukkelen til Simskarvatnet

Regn på morningen når jeg våkner. Sover helt til kl 0900

 

Det blir litt mindre regn når jeg skal pakke, ned og alt kl 10 er jeg under veis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det blåser friskt og jeg må på med jakke og pannebånd.

 

Det er virkelig flott her langs dette store fjellvannet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er ikke noe problem å krysse elven som kommer fra det lille vannet på nordsiden her (818). Krysser  elva ved hytten som samene har.

 

Parabol og solcellepanel. Ikke noe å si på beliggenheten..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mye reinsdyr i området

Jeg har sånn halvveis tenkt å gå til Båttjønna - men dette været som etter hvert pisker i mot meg på fjellet her gjør at jeg bestemmer meg for å gå til Simskarvatnet med en gang. En dag før planlagt.

Bildene taler for seg - vått og bløtt og grått!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Simskarvatnet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg finner meg en teltplass der vatnet er på sitt smaleste.

Det er virkelig et rabiat vær om natta. Mulig at valget av teltplass var uheldig, men jeg tror ikke det. Det blåste som ville ulver og jeg er veldig glad for at jeg hadde med det store "bomberommet" denne gangen!

Neste morgen er det virkelig grått - med noe tett tåke. Jeg tok ikke så mange bilder denne dagen, men det var en ganske drøy marsj ut Simskaret. Man har jo

 

Kunne gått tørrskodd over vatnet denne morningen på isen som har drevet i fra vannkanten i kulingen om natta :)

 

 

 

 

 

 

 

 

Vinterlig langs med land her

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skikkelig ur!

 

 

 

 

 

Svaberg ned mot "hjemlige trakter" i Simskaret

 

 

 

 

Denne merkelige steinformasjonen står så flott for seg selv.

 

Jeg surrer litt med elven nedover her og krysser den helt unødvendig.

 

 

Heldigvis viser det seg at det er en bro over elva bak hytta i Simskaret. Denne broa var helt ny for meg enda så mange ganger jeg har vært oppi her.

Den er i en noe dårlig forfatning, men den bærer meg.

Jeg vandrer med godt mot helt ned til hovedveien der Sindre kommer og plukker meg opp. Vi nyter noen gode biffer og rødvin på hytta - ikke så verst.

 

 

 

Tilbake   Alle sidene