Turer ved Fiplingdalen i Påsken 2008

TilbakeGjestebok   Alle sidene   

Påsken 2008

Et par bilder fra turen opp til Kilskardet

Påsken 2008 går vel over i historien som den fineste påsken på lang tid! Knallfint føre, mye snø og mye sol gjorde at det ikke fantes annen unnskyldning enn været for ikke å komme seg ut. Vi var på mange skiturer og først og fremst gjorde vi oss kjent med nærområdet der den nye hytten ligger.


Det er ikke så mye å si om disse bildene egentlig. Jeg ble sikkert litt sliten og så ble det sikkert litt vind på fjellet. Jeg lar bildene tale for seg selv.

20 Mars - Opp til Kilskardet

Panorama

 

 

 

 

Lill beundrer utsikten... En time senere var det kuling og snefokk..

 

 

 

 

 

 

 


21 Mars - Bæråsen på langs.

Bæråsen er et svært populært turområde og vi var her 3 ganger i påsken for å gjøre oss kjent. Jeg legger ut bilder i fra den lengste turen vi hadde, da vi satte igjen en bil ved Bjørkåsen og gikk til hytten ved Børgefjellskolen.

Panorama

Ved starten av turen.

 

 

 

Panorama

Bæråsenden.

 

 

 

 

Underveis. Kjempefint turområde her oppe på åsen under Kappfjellet.

 

 

 

 

 

Panorama

Solen begynner å bli litt lavere denne nydelige vinterdagen...

 

 

 

Panorama Bare nedfarten igjen. Det var noe bratt og noe skare - men vi kom oss ned uten å knekke noe :)

 

 

 

 

Storvegskardet 5 April 2008
Fiplingdalen er karakterisert av mange skard som skjærer seg inn i fjellene. Disse skardene bunner som oftest i en bre, men enkelte deler seg også og er vanlige ferdselsveier over dalførene. Spesielt fra gammelt av var de mye brukt.

Storvegskardet er et slikt skar - det leder fra Fiplingdalen og over til Susendalen.

Vi har lagt merke til at det har vært brøytet parkering her og sett mye biler parkert i området men vi har ikke vært oppover her på ski når vi legger avgårde denne milde vårdagen. (Man må vel kunne kalle det det, selv om det er 2 meter med snø enkelte steder.)

Jeg har kjøpt meg nye ski for året - et par Åsnes Rago, som jeg er kjempefornøyd med. Kjøpte de med kortfeller, som jeg ikke har prøvd før i dag. Det er ganske så bløtt føre, så det er helt perfekt. Det finnes ikke noe verre enn dårlige ski, men disse kortfellene var en utrolig fin ting. Skiene glir lett samtidig som jeg har godt feste...

 

Panorama

 

 

 

 

 

Et stykke opp i skardet treffer vi et annet par som vi kommer i prat med. De forteller at det ligger trimpost lenger opp og at det er et kors på en stein etter en kvinne som er omkommet her for mange år siden.

"Pek!" sier jeg og det blir et bilde av Lill som peker innover i skardet :)

 

Else Larsen, død 1903. Et flott minnesmerke her i mellom bjerkene på grensen til Børgefjell. Else omkom og ble funnet ved siden av den store steinen som dette korset er støpt fast på

Vi spekulerer litt på hvem denne Else Larsen var, og svaret på det fikk vi når vi ved dagens slutt kom ned til parkeringsplassen. Se litt lenger ned.

 

Vi går et stykke opp i skardet før vi snur og sklir sakte ned til bilen igjen.

 

 

Håper at vedkomnende som har laget dette oppslaget ikke misliker at jeg legger historien ut på nettet. (Oppslag ved parkeringen)

Reidar Svare                                                    

Den 7 Januar 1904 sto dette stykket av P. Haagensen i Nordlands Folkeblad!

Bortkommen fattiglem.

Lappeenke Else Larsdatter (der bærre navnet tull-Else), forlot Gaarden Nordli den 8 December (1903) for at tage over grensen til Børgefjeld til Susendalen. Men manden på Gaarden fraraade hende at tage over fjeldet den Dag, men tilraadede hende at gaa til Kroken den dag og siden velge en Dag over Fjeldet.

Trodsig som hun var, innvilgede hun dette, for at de tryggere kunde stole på hende, men til fjelds hun satt og blev borte.  

Først den 11 fikk jeg vide at Else hade taget til Fjelds, og samme dag foretog jeg Undersøgelse etter Else.  Men tiden fra den 8de til den 11te Blæste en stærk Østenvind, så Spor var umulig at finde. Imidlertid foretogs skriftlig henvendelse til Susendalen med Forespørgsel og alt med samme Udfald, saa sidenefter en alvorlig søgning kunne iverksættes.

Først den 3dje Juledag fik jeg besked fra E. Paulsen, for at foretage en Grundig Søgning. I to dage søgte med 8-10 Mand  efter hende, men måtte oppgive Søgningen uden at finde Hende.

Nyttårsaften kom hendes broder Lap Nils Larsen, der hade hørt Tildragelsen, og som bor i Susendalen hit for at høre. 

 Og om aftenen, medens vi sad pg Samtaltes om Dit og Dat, tog saa Leppen til at fortelle mig om en forunderlig Sang han fik høre forleden Dag. Han stod og huggede Ved ude saa begyndte det at tude og synge i Luften, og han saa til alle side om seg, men Lyden og Sangen for med Lynets Fart igjennom Luften i retning af Gravstedet Svenskvold i Susendalen.

Saa blev jeg urolig, sagde han.

Ja, dette var meget mystisk Fenomen svareder jeg.

I morgen skal du og jeg til Fjelds igjen og lede hende op.

Morgenen var pen og klar.

Vi satte Kursen ind igjennom Storvegskaret. Kommen indst i Skaret fandt Broderen hende Liggende tæt ved en stor Sten, og Skistaven staaende opreist paa Stenen.

I Dag er to Mand og Hest samt Lappen, hennes Broder draget til Fjelds for at besørge hende bragt til Gravpladsen Svenskvold i  Susendalen efter Broderens Ønske

Fiplingkroken 03.01.1904 Haagensen.

Liket var først fraktet til Vollan opplyser Konrad Svenskvoll (I "sett og sagt"). Der dreiv Nils Larsen (Skott) og braut og tinte på liket før han la det i kista. Dei hørte han snakket med seg sjølv medan han dreiv med dette. "No søster, no må du va snill og ikkje far og skrømt og skræm folk!"


Det står et annet oppslag også som jeg legger ut et bilde av her.

 

 

 

 

 

6 April 2008 - Opp Simskaret
Denne milde dagen var første turen opp i Simskaret siden vi kjøpte hytten. Jeg har vært her mange ganger før, og det blir vel kanskje ikke den siste turen opp hit heller.

 

Panorama

Elva er fortsatt igjenfrosset og bare som en liten bekk.

Om ikke lenge er den stor.

Skisesongen har vært kort i år!

 

 

 

Lill prøver den nye brua over elva ved hytten. en er flyttet lenger ned i forhold til tidligere. Håper denne står like lenge som den gamle.

 

 

 

 

 

Øverst ved Statskog sin hytte. Nydelig dag og flott skiføre.

 

 

 

 

Et nydelig turterreng er det opp igjennom her, og svært populært..Det er blitt saget en del ved til hytten som ligger i en stor stabel utenfor hytten. Vi spiser litt mat og jeg sovner like godt av her i solen. Det er en fantastisk fin årstid nå, med fuglekvitter og ryper i liene. Lange dager og bra skiføre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbake   Alle sidene    Gjestebok