Store Finnkne (1168 m) og lille Finnkne (1060 m)

Tilbake   Alle sidene    Gjestebok


 

Adkomst:

 Adkomsten er en utfordring for å nå disse toppene. Turen går over flere fjell og det er bratt i oppstigningene til selve toppene. Turen bør taes som overnattingstur med overnatting i Lavasshytta (som vi gjorde), eller at man tar ferga til Hundåla, ordner seg skyss over Hundålvatnet til Kraftlagshytten på SW siden av vannet, og går videre inn mot Laksen.

Adkomst til Lavasshytta: Parker i Tverrådalen. Følg stien som går over brua over Kvanndalselva. Følg stien over Fjellskardet til Lavasshytta som ligger på nord-øst siden av Lavatnet. Lavasshytta er en stor  utleiehytte som eies av Vefsn jeger- og fiskerforening. Distanse er ca 10 Km, og ruten går opp i ca 500 meter høyde.

En annen mulighet, som må være korteste vei, er båtskyss inn Sørfjorden, og gå opp til Store Finnkne der i fra.

Ruten vi gikk fra Hytten til toppene

Rute til hytten (Kart tatt fra Vefsn Kommune sine sider)

 

 

 

 

 

 


Turen den 31. Juli til 3 August

Om turen opp til hytten Bilder fra turen opp til hytten
Store Finnkne er med i Fjelltrimmen... I Vefsn, og vi ble imponert over nivået på fjelltrimmerne i vår nabokommune.

Vi startet turen med en meget kjapp handel på Rema 1000, og en  like kjapp Kebab pizza på Milano Pizza og Kebab i Mosjøen. Det vi hadde glemt å handle på Rema, nemlig ketchup og sennep ble rundelig lånt fra Kebaben. Det var veldig varmt og vi kikket med større og større ærefrykt mot  Øyfjellet. Vi  forsto det slik at vi skulle opp i den retningen. Turleder var Oddvar, og vi visste i grunnen ikke så mye om målet for turen, annet enn at det var et stykke å gå. Etterhvert kom vi til parkeringen, rett ved sentrum, og så var det bare å gi seg avgårde opp Tverrålia, etter at fotograferingen var unnagjort.

Turen til hytten er det ikke så mye å si om. Vi brukte vår tid, og det var godt å komme fram.

Om oppholdet på hytta Bilder

Neste dag var det fisking og Oddvar imponerte med sine fiskekunnskaper. Vi fikk noen få, mens han fikk det meste. 

Jeg var rastløs, og gikk en tur opp på Grønlifjellet. selvsagt glemte jeg kameraet nede på hytten. Her traff jeg et par som hadde overnattet ved Henrytjønna i telt, og som hadde vært på Store kneet forrige dag. De hadde gått på sørsiden av lille Finnknevann og det kunne ikke anbefales sa de. Jeg så ellers 3 rare antenner, eller installasjoner på fjellet der, men orket ikke gå tilbake for å sjekke hva det var. Neste dag var det tid for den store utfarten, og derfor ble det også denne kvelden en rolig aften. Ellers så kom det endel folk som var med på denne fjelltrimmen, og som skulle på posten ved hytten. Snakket med to karer som hadde vært på Finnkneet dagen før, og som hadde brukt 2 timer fra Laksen og opp..Dem om det :)

Fra turen via Lille Finnekne til Store Finnkne Bilder fra turen
Vi ga oss avgårde på morgenkvisten. Tidspunkt uviktig. Vi måtte først over ca 200 høydemetre ved Henryvatnet. Heldigvis var det et uttørket bekkefar som vi kunne bruke som oppfart over fjellet og det sparte oss for krefter. Og endelig dukket dagens mål fram !

Deretter bar det ned i Laksen, for å finne veien opp mot Lille Finnkne. Ut ifra bildet kan man se at det er rimelig bratt opp Lille Finnkne, og det var det. Bildene taler sitt tydelige språk. Vi slet oss opp, og det var godt å nå toppen.

På toppen var det så vindstille at røyken gikk rett opp.....

Deretter var det bare å gi seg avgårde mot neste mål, som var Store Finnkne. Motivasjonen var på topp etter at vi fikk i oss noe mat.

Turen mot Store Finnkneet var også utfordrende. Mot toppen var det merket med rødmerker og det gjorde stivalget lettere.  Her tok vi noen bilder, før vi tok bena fatt og trasket ned igjen. Det ble en lang tur ned til hytten. Delvis kunne vi gå ned via snøfonner som sparte bena litt, men etter så mange timer på tur var vi litt gele i knærne ved ankomst hytten. Jeg for min del hadde en pils (Hansa sterkøl) liggende i elva ved hytten, og den hadde jeg sett fram til å komme tilbake til, men den smakte ikke bedre enn vann ! :)

Da vi kom til hytten laaangt etter midnatt, oppdaget vi til vår forbauselse at noen hadde tatt seg inn i hytten, og tatt i bruk et par soverom ! Dette var et strek i regningen, men det ordnet seg til det beste. Da vi våknet neste dag  (noen på stua), var de gått igjen, og lagt igjen 1 kilo Bacon, som kom til god nytte siden vi var nesten matlaus.

Alt i alt en flott tur, som vi avsluttet på samme kebaben. Denne gangen hadde vi fortjent en matbit !

 

Andre bilder av disse fjellene
Hold musepeker over bildene for navn

Tilbake   Alle sidene    Gjestebok