To turer ved Navan Julen 2007

Alle sidene         Tilbake       Gjestebok


Ruter sånn cirka

Om disse turene. Andre turer i samme området
Hver av disse turene er ikke så lange og heller ikke særlig krevende. Fine ettermiddagsturer i et svært flott turområde! Lat jul - med mye god mat og drikke. Hvordan skal man komme seg på tur i mørtna når man helst ønsker å sove lenge på morgenen. Jeg er utpreget lat, så derfor er disse turene korte og ikke spesielt krevende. Vi har selvsagt med hodelykt i tilfelle.

(Lars Monsen er egnet litteratur på vinterkveldene.)

Noen bilder fra Velfjord

Bordvikfjellet til Grønndalsfj 21 september 2004

5 Juledag - Opp til Bordvikfjellet igjen
Av og til når vi går tur har vi ingen klare planer om turmål. Vi tar det som det kommer :) Denne dagen snakket vi om å ta turen opp på en lokal motbakke og det fristet litt å gå opp ryggen til Bordvikfjellet fra brattbakken ved Vassbugen.

Som sagt så gjort. Ryggen har en passe fin skråning oppover og er lite krevende. Må være fint å kjøre ned her på ski.

Det er bare kommet 5 cm med snø så det er knallfine forhold for fjellsko.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Et lite stykke opp i lia tar jeg dette bildet tilbake mot Navan vatnet.

Panoramautsikt

 

Det stygge dagbruddet gjør grove innhugg i naturen vår.

 

 

 

Når jeg satt å så på disse bildene begynte jeg å tenke på alle de stedene jeg har vært i år. På Søbergsvannet, der Søbergsfossen skal legges i rør, på Svanvatnan, der kraftlinjen kommer og der det kanskje kommer kraftanlegg i Klavessmarka. Alt ligger til rette for det. Jeg tenker på det malplasserte torskeoppdrettet i Størbørja, og på Steikvasselva som også skal legges i rør. Jeg får da ånden over meg og skriver et leserbrev i den lokale pressen - så får vi se om det kommer på trykk!

Leserbrevet:

Jeg satt her og så over noen bilder fra årets turer og det slo meg at mange av de stedene jeg har vært er truet av en eller annen utbygging. Enten nye kraftlinjer, kraftverk, oppdrett eller andre inngrep som gjør at naturen ikke fremstår som urørt lenger. I Norge har vi som mål å bevare disse områdene, men lokalt har dette ikke gitt seg så store utslag enda.

Store miljøsaker i media har vært utbyggingen på Akselberg med ønske om dagbrudd og vei i dagen, og torskeoppdrett i fjordene våre. I tillegg kommer alle småkraftverkene (et titalls) som er under planlegging her på Sør Helgeland. Stykkevis og delt fjerner vi mer og mer av det som er ”uberørt” uten en samlet plan og uten å ha et reelt behov for mer. De generasjonene som kommer etter oss får kanskje ikke muligheten til å oppleve naturen rundt oss slik den er i dag. Vi bruker naturressursene som om vi har ubegrenset tilgang, men det kan komme en dag da det ikke kommer blanke fine brosjyrer fra kalken. En dag da våre etterkommere skal betale for våre feilgrep. Det er nå vi må spørre oss selv om det vi driver på med er bærekraftig. Kanskje de verdiene vi mener vi skaper ved vår livsførsel, ikke er de verdiene våre etterkommere vil ha?

Vi får vernet noe heldigvis. Men et vern av f.eks. Lomsdalen må ikke bli et alibi for å kunne foreta andre stygge naturinngrep på Sør Helgeland.

Jeg håper at 2008 blir året da stillhet også blir verdsatt som en ressurs og så håper jeg at de som skal ta beslutningene om store naturinngrep beveger seg utendørs slik at de kan tenke klart og selvstendig når beslutningene skal taes.

Ha et godt miljøår!

Kjell Iver Johansen

Naturvernforbundet Sør Helgeland

Når vi kommer langende bortover denne fjelltoppen plumper jeg nedi en liten tjønn helt opp til knærne. En påminnelse om at isen er utrygg som jeg gjerne skulle vært foruten! Jeg må gå meg varm igjen med surklende sko. Gamasjene var ikke på., men heldigvis hadde jeg ullsokker.

Et fint utsiktsbilde mot kjente fjell i mot sør og øst.

Panoramautsikt

Så durer vi ned igjen. Løs snø og furing på de bratteste partiene. Artig som vanlig.

6 Juledag. 30 Juli 2007
Forbanna latsabber. Ligg å dra seg langt ut over dagen når det er så fint vær ute! Vi setter kursen langs Navanvatnet og går ryggen oppover mot

Litt overskyet i Navan denne dagen, men fortsatt kaldt og fint vær. Det begynner å fryse på litt på vannene - noe som lager et fint mønster på isen.

 

 

Panoramautsikt

Noe spesielt panorama dette. litt merkelig samtidig som det er litt mislykket :) Men det viser hvor flott det er selv om det er gråvær og overskyet. Bare 5 minutter etter at dette bildet ble tatt var skyene borte fra fjellet.

 

 

 

Lill poserer foran denne ville naturen - med utsikt ut Ursfjorden. Det er i grunnen et utrolig flott turterreng her inne. Krevende, men givende. Jeg vet jeg har skrevet det før, men nevner det igjen:)

 

 

 

 

Jeg kom på at jeg tok noen bilder mot dette området dagen etterpå - så jeg legger ut en skisse som viser hvor vi gikk denne dagen.Panoramautsikt

 

 

Lenge siden jeg har skrevet tur-rapport nå, og ikke mye å skrive om. Men bildene kom nå til nytte om ikke annet!

 

På tampen legger jeg ut et par bilder tatt i same området tidligere i høst... Et sted skal man gjøre av skrammelbildan :)

Et par bilder som bare dukket opp fra intet

 

 

 

 

 

Alle sidene         Tilbake       Gjestebok