Tosenfjellet og Mosvasstinden

Alle sidene         Tilbake       Gjestebok


Rute og profil

Om denne turen. Andre turer i samme området

 

Distansen er ca 17 Km. passe dagstur i et svært fint fjellterreng.

 

Tja - trimtur eller bildeknipse tur eller begge deler. Noen særlig stor topp kan man ikke si at Tosenfjellet er med sine 941 flate metre, men med Mosvasstinden er det jo en fin tur med en fin utsikt mot indre deler av Helgeland spesielt. Masse .. blant annet ..

Mosvasstinden, Kjerringtinden, Kvannlitinden,  Middagstinden 2 Juni 05

21 Juni 2007

På vei innover land tar jeg dette bildet mot de fjellene jeg gikk et par dager før før.

Nok en fin dag og et nydelig sommervær. Jeg kjører helt inn forbi tunnellen og bort til demningen som stenger inne den nederste av Mosvasstjørnan. Her kommer det ut en tysk bobil samtidig som jeg kommer dit. Flaks for meg for det er bare plass til en eneste bil her.

Om man spør folk om de har vært på Tosenfjellet - vil vel de fleste lokale si JA. Men det spørs om de virkelig har vært på toppen av nevnte fjell? Uansett - det var det som var målet mitt for denne turen.

 

Bilen parkert ved dammen. Mye snø i fjellet enda!

Jeg langer godt avgårde denne varme dagen. Det er en del insekt så jeg går med bukse - men med bar overkropp. Jeg har sett meg ut en trase som gjør at jeg må krysse bekken fra Kildalen. Denne har gravd seg ganske langt ned i terrengt. jeg har snakket med Leo og Co og de hadde krysset over elva på en snøbro lenger oppe (de hadde vært på nattkjøring på ski), men for meg ville det bli en stor omvei å gå så langt i mot fjellet. Hører for øvrig store snøsørperas som går ned fra fjellet denne dagen. Ingen god ide' å gå de bratteste partiene ned igjen.

Da jeg kom til elva var den ganske så stor. Terrenget er svært ulendt, så jeg bestemmer meg for å gå over her på det første og beste(?) stedet. Jeg tar av meg skoene, men før jeg kommer så langt at jeg får hengt dem rundt halsen mister jeg den ene ned i elva og den reker fort forbi.

I et kjapt øyeblikk får jeg hoppet uti med vannet helt opp til livet og tatt den før den forsvinner forbi den kulpen og videre ned strykene.

I løpet av det ene sekundet så jeg for meg hele livet til disse skoene. At de egentlig hadde vært et dårlig kjøp. Har aldri vært så mye våt på bena som i disse skoene! Egentlig hadde det ikke vært så stort tap å la dem seile sin egen sjø, men jeg ser for meg en drøy kilometer til bilen uten den skoen kan bli tung - så jeg lar det altså stå til og hopper uti etter den.

Elva (bekken) med dramatisk skoberging :)

Skoene er nå sendt til leverandøren som skal se på reklamasjonen....Når jeg er kommet opp av dette dalsøkket er det bare lett fjellterreng resten. Jeg har ofte sett på dette området og sett at det må være et flott tur-terreng og skiterreng. Det viser seg altså å stemme.

 

 

 

 

 

 

Et svært godt terreng å gå i. Passe stigning gjør at man kan gå jevnt oppover uten å stoppe.

Panorama

 

 

 

Etter å ha passert det første snøfeltet blir jeg oppmerksom på et stort rakt bjørketre som står i et lite søkk i terrengt. det ser så majestetisk ut der det står, så jeg bestemmer meg for å rusle bort dit for å ta et bilde av det for å se om det kan bli noe motiv ut av det.

Kontraster i dette bildet. Bildet valgte jeg å speilvende...

Det er en del knottjævler og klegg på veien opp - selv i denne høyden, men etter som jeg kommer opp i høyereliggende strøk blir det mindre av dem.

 

 

Etter en fin vandring oppover kommer jeg så mot toppen. Jeg er litt usikker hvor den er, og må ga litt tilbake over en snøfonn for å finne topp-punktet. Det er markert med en steinring med plastikk under. det har vel vært et merke her i forbindelse med oppmåling eller fotografering kan jeg tro.

 

 

 

 

 

 

 

 

Topp-punktet på Tosenfjellet.

Heldigvis uten så store spor etter folk, annet enn de vanlige stålstengene som er borret ned i bakken for å markere toppen. Egentlig for feste av kartmåle referansepunkt i sin tid.

 

 

 

 

 

 

På toppen - kartet studeres.

 

Etter å ha spist en bedre middag på toppen er det på tide med bildetaking av noen panorama. Jeg har tatt så mange bilder av disse fjellene før, så et er ikke så mye å knipse egentlig, men jeg konstaterer at det er svært mye snø i Børgefjell.

Jeg er litt i tvil om jeg skal gå videre til Mosvasstinden eller om jeg skal rusle langs Tosenfjellet og mot Holmvassdalen - et for meg ukjent område.

 

To bilder fra toppen. Sjekk snømengdene i Børgefjell. Nydelig utsikt! For en dag å være på tur

 

Panorama

 

 

 

Panorama

 

 

 

 

Jeg bestemmer meg for å holde meg i høyden og trekke over mot Mosvasstinden.  Underveis passerer jeg et område med store snømengder og is på vannet som jeg tok bilde av.

Et blinkskudd? Vet ikke - men jeg synes det er et fint billet :)

 

 

 

 

Underveis mot ryggen må jeg passere et stort snøheng. Jeg er i tvil om jeg skal gå opp her, men det er ikke så bratt som det ser ut til. Sørpesnøen er stabil og fin, men på toppen av ryggen ligger det en del sprekker.

 

 

 

 

 

Jeg tar bilde av sprekkene før jeg hopper over i tilfelle jeg forsvinner ned i dem :)

 

 

 

 

 

 

 

 

Varden på Mosvasstinden. Sjekk isboksen fra fjelltrimmen i Grane i fjor. :)

Jeg tar med meg denne isboksen ned fra fjellet. Den er tom og boken er nok gått over til de evige jaktmarker. Finner forøvrig en del søppel som jeg tar med ned.

Haglepatroner veier jo så mye når de er tomme.

 

 

 

 

En merkelig gammal varde passeres på veien ned.

 

Det blir ikke knipset så mange bildene nå. Skyggene er lange og det fine lyset kommer først senere på kvelden..Jeg prøver å fure ned på baken men det er akkurat for slakt til det. Støvlene er søkka blaute nå, etter vassing i dypsnøen "hele dagen".

Jeg går via hytten på Tosenfjellet. Normalt skulle det nok ha vært lettere å gått via Kildalen, men siden det er så lange skygger nå ligger dalen helt i skyggen. Vannet i dalen er delvis snø og islagt og de største hengene frister ikke.

 

Jeg ser at det er kommet opp trimbok i hytten til Tjalg. Den ligger vel her hele året, men de har også lagt ut trimbok på Durmålstinden står det.

Fjelltrimmerne i Grane er mye sprekere enn det vi er i Brønnøysund!

 

Som vanlig godt å se bilen igjen etter en aktiv dag. Spesielt når man må traske langs en asfaltvei på slutten.

 

Fin tur som anbefales.

 

 

 

 

Alle sidene         Tilbake       Gjestebok