En todagers tur fra Andalsvågen til Aursletta 23 og 24 Juli 2005 

Tilbake   Alle sidene    Gjestebok


Adkomst

Beste adkomst er å ta ferja fra Horn til Andalsvåg, og starte turen derifra.


Ruten jeg gikk.

Andre turer i samme området som jeg har trasket Om denne turen
Total distanse jeg gikk var ca 26 km i tildels veldig variert men ofte kupert terreng. Totalt gåtid jeg brukte ca 6-7 timer første dagen (Til Langvatnet i rolig tempo) og ca 5 timer andre dagen men da gikk jeg en omvei i forhold til denne rutebeskrivelsen.

Visten-Auslia 1.08.2003

Denne turen var planlagt med utgangspunkt i Den Norske Turistforening sine rutebeskrivelser for Helgeland.

Sitat: " Beregnet tid: 7 timer

Umerket. Krevende tur. Fra fergeleiet opp fjellryggen i N over Høyvikfjellet til Fagerlia. Videre SØ for Småvatnan og N for Nedre Svanvatnan. Opp mot Storhaugvatnet, så mot SØ til nordenden av Langvatnet. Utover dalen og på nordsiden av Storvatnet. Mot Ø opp til pkt. 406 og videre østover til pkt. 346. Vei ned til bygda. Aursletta, båtrute. Sitat slutt

Kommentar: Jeg vil anbefale å gå sør for Nedre Svanvatn selv om det er lenger. Merk også at det er to Langvatn i samme området. 7 timer er for lite tid for meg. Mulig på ski kanskje?

Rutekart

Tosbotn til Visten via Lomsdalen Juni 2003

 


Om turen ( Lørdag den 23 Juli)

Jeg starter denne dagen på Rootsfestivalen i Brønnøysund. Åge Aleksandersen med Sambandet gjorde en fantastisk konsert om natta og den dundret enda i hodet da jeg startet denne turen. Jeg tok ferja kl 11 fra Horn og startet da fra Andalsvågen kl 1130. Det lå skodde ned over tindene, men ellers var det en fin dag. Nordavind kuling og passe lav temperatur holdt fluene unna.


"Fra fergeleiet opp fjellryggen i N over Høyvikfjellet til Fagerlia. "

 

På vei opp Fagerlia og mot Hornstinden. Heldigvis har jeg med Mp3 spiller for å få bort den verste øresusen :)

 

 

 

 

Det er en tung start på denne turen siden man må nesten opp på Hornstinden før man dreier av mot Småvatnan. Turen opp lia gikk allikevel lett. Jeg hadde pakket sekken så lett som mulig og det er veldig godt merket. Jeg var for øvrig på toppen av Hornstinden på Onsdag, så jeg var godt forberedt på terrenget. Jeg hadde også med mye vann, siden bekkene oppover fjellet er tørre

 

 

 

 

 

Oppe på det høyeste punktet og jeg ser ut over Småvatnan

 

 

 

 

Jeg gikk forholdsvis høyt opp før jeg dreide av, opp mot 700 meter. Jeg kunne kanskje tatt av litt før, men da hadde terrenget blitt mer kupert. Jeg legger ut dette bildet for de som ønsker å se.

 

Panorama over småvatnan Panoramabilde over Småvatnan.


 "Videre SØ for Småvatnan og N for Nedre Svanvatnan"

Terrenget ved Småvatnan er kupert, men når man har passert dem kommer man til mer lettgått terreng. Jeg ble overasket over hvor åpent terrenget var. Jeg hadde bare gått et par timer og følte meg så absolutt i villmarka.

Etter å ha passert Småvatnan åpnet terrenget seg mere opp. Jeg kom etter hvert til en gammel installasjon for innsamling av reinsdyr e.l. Mye rusten ståltråd som ikke tar seg noe særlig ut i naturen.

 

 

 

 

 

 

 

Jeg ser ut over Øvre Svanvatn og Nedre Svanvatn. Fint terreng her.

 

 

 

 

 

 

 

På nordsiden av Nedre Svanvatn var det ulendt og tungt terreng. Mye kratt, nedfallstre, kløfter og skrenter gjorde denne passasjen strabasiøs.

 

Forholdsvis tungt terreng bortover her. Det flyr opp mye ryper i dette området

 

 

 

 

 

 

 

Jeg tar et panoramabilde av N SvanvatnPanorama

Etter å ha gått denne strekken tar jeg turens første pause.

 

Ved Nedre Svanvatn.

 

 

 

 

 

 

 


"Opp mot Storhaugvatnet, så mot SØ til nordenden av Langvatnet. "

Videre mellom Nedre Svanvatn til Storhaugvannet var lettgått fjellterreng. Her krysset jeg litt for tidlig slik at det ble mye tett granskog før jeg kom til snaufjellet. Selv om det blir en omvei lønner det seg stort å krysse denne krattskogen høyere oppe enn jeg gjorde.

Bilde mot Storhaugvatnet

 

 

 

 

 

 

 

Jeg var glad da jeg endelig var oppe på fjellet mellom Nilslitinden og Fagerjordhumpen. Det er ca 150 høydemeter man må opp igjen her før man kommer på slake fjellet som går rundt helt til Gråfjellet (som ligger ved Auslia).

 

Utsiktsbilde over Auslia og Ausa.

 

 

 

 

 

 

Jeg kan ikke skjønne hvorfor ruten er lagt via  nordenden av Langvatnet, men istedet for å gå etter rutebeskrivelsen holder jeg meg på ryggen. Det gjør jeg rett i for det er to Langvatn. Ett nede i dalsøkket, og ett ved Gråfjellet. Jeg tar turens andre pause her oppe og begynner å tenke på hvor jeg skal telte for kvelden.

 

Enda et utsiktsbilde mot Auslia.

 

Mot Velfjorden

 

Man skulle tro man var høyere enn bare 300 høydemeter over havet her.

 

 

 

 

 

 

 

 

Når jeg kommer til Langvatnet treffer jeg 3 karer som har vært å fisket. De hadde gått opp fra Ausa.

 

Teltet er slått opp og middagen på kokings.

 

 

 

 

 

 

Jeg avslutter denne dagen med å kaste spinner for å forsøke å få noe ørret. Jeg får to napp, og den ene har jeg neste inne på land, men den glipper. Primærmålet for turen min var å bli kjent i dette området, og fisking er sekundært etter fjelltoppene.

Neste dag har jeg planer om å gå opp på Snøfjelltinden. Jeg har prøvd meg på den en gang før, men da var det tåke, og tåken har ligget over toppen hele dagen og ut i fra varslene har jeg ikke stort håp om at den skal lette neste dag.

Om turen ( Søndag den 24 Juli)

Jeg sover som en stein i teltet denne natta også. Når jeg våkner i 07 tiden ser jeg at tåken henger langt ned i fjellsiden så tur opp til Snøfjelltinden må avlyses. Jeg drar ned glidelåsen og sover til 0930.

Det er overskyet. Jeg prøver fiskestanga mens kaffen koker, men ikke napp å få.

En ny dag og klar for tur.

 

 

 

 


"Utover dalen og på nordsiden av Storvatnet."

Ved Storvatnet har jeg vært før, nemlig da jeg, Espen og Thomas skulle prøve oss på Snøfjelltinden forrige gang

Det er veldig lettgått terreng ned mot Storvatnet. Når jeg passerer Rundvatnet ser jeg at det er fine plasser for telting her også. Ferdiglagde bålplasser med tørrved utlagt. Tydeligvis et populært fiskevann dette.

 

Rundvatnet med Storvatnet i bakgrunnen. Jeg skal opp ca 200 høydemetre og over fjellet.

 

 

 

 

 

 

 

Nede ved Storvatnet. Snøfjelltinden i bakgrunnen er helt tåkelagt.


"Mot Ø opp til pkt. 406 og videre østover til pkt. 346. Vei ned til bygda. Aursletta, båtrute"

Ruten min videre var grei. Jeg gikk et stykke opp i fjellsiden og tok dagens første pause.

Jeg ser meg tilbake mot der jeg kom i fra.

 

 

 

 

 

 

Det var ganske bratte heng men farbart opp over. På grunn av disse hengene kommer jeg litt langt mot Nord, men det gjorde ikke så mye. Jeg hadde god tid til båten, som gikk først kl 1730 fra Aursletta. Jeg tok turen til Tangvikfjellet før jeg dreide av langs kanten mot punkt 346. Veldig kupert landskap men fantastisk utsikt mot fjorden. For de som bryr seg om multer så var det veldig mye kart bortetter fjellsiden her, men ikke på motsatt side av fjellet.

Det er forøvrig et veldig krevende landskap å gå i her, så jeg er veldig nøye på å komme ned på rette plass.

Mot Bønå og Austerfjorden. Man ser Vistmannen majestetisk også her i fra, samt Stigfjellet, der Sjøbergmarsjen starter.

 

 

Ned mot punkt 346 var det veldig bratt, og jeg furte ned enkelte steder. Jeg var uheldig å miste drikkeflasken min oppi der et sted, og det var uaktuelt å gå tilbake for å lete etter den siden jeg oppdagde det lang tid etter. Får håpe noen finner den.

 

 

 

Jeg er snart ved veis ende. Man skimter veien til Aursletta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg var veldig spent på hvordan det var å gå ned mot denne veien. Ut i fra kartet så det veldig bratt ut, med skog, og det har jeg dårlig erfaringer med. Men det var helt greit (furuskog med mose og bergtrapper)til det gjensto ca 100 høydemetre. Da ble det et skikkelig geitterreng med steiner, tett skog og kratt og nedfallskog. Kom etterhvert inn på en gammel skogsvei som ledet oven en elv og til veien og da var jeg "berget".

Nede ved veien. Nå er det raka vegen ned til bygda.

 

 

 

 

 

 

 

Jeg kommer ned til båtstedet 1,5 time før båten skal gå, så jeg har god tid til å koke middag og skifte til mer ryddige klær før hjemturen. Det korresponderer greit med buss fra Forvik, så jeg er hjemme kl halv ni på søndags kvelden. Jeg har hatt en knallfin tur.

Takk for turen!

Tilbake   Alle sidene    Gjestebok