Noen bilder og ord i fra en dagstur over Bæråsen - ca 22 km i gjennom flott Helgelandsnatur.

TilbakeGjestebok   Alle sidene   

18 Juli 2011 Andre turer i dette området - en masse - blant annet
Ruten som vi gikk - sånn omtrentlig

Bæråsen Juli 08

 

Påske etc 2008

 

Turrapport

Bæråsen er et lite omtalt område her på nettet. Det er ikke akkurat Børgefjell - heller ikke Lomsdal-Visten. Det ligger midt i mellom på en måte - klemt inn langs med Kappfjellet som ligger mellom Fiplingdalen og E-6. Samtidig så er det det desidert beste fjellturområdet for de lokale i Fiplingdalen - lett tilgjengelig for korte dagsturer for fiske, jakt og bærplukking. Mye brukt er det også. Høydedraget ligger på ca 4-700 meter, akkurat i skoggrensen.

Jeg og Trond Ludvigsen (nettstedet helgetur.net) har lenge snakket om å ta en tur i lag, og denne dagen skulle det endelig skje Smile

Vi ordnet oss skyss til endepunktet - rett nedenfor bommen på veien, og la av gårde kl 10 på formiddagen. Varslene var ymse - overskyet, med mulighet for regn utpå ettermiddagen. Fint vær for dagstur.
 

Terrenget åpner seg. Fin blomstereng - kl er blitt kvart på 11 og vi har gått i 3 kvarter.


Jeg har vært en del i dette området nå - både vinter og sommer. Det er et lettgått terreng - helt noe annet enn hva vi er vant med på kysten, og de gode fiskevannene ligger som en perle på en snor. Det er satt ut røye i noen av disse vannene - og dette kan kanskje true en svært god ørretbestand...? Ryktet sier at det var noen svensker som gjorde dette.... Det ligger noen få private hytter her inne - som grunneierne har fra gammelt av tror jeg.

Det letteste punktet å starte turen (sommers tid) er fra veien som går opp til masta på Båtskardfjellet. Denne veien ble totalt ødelagt av flomvannet i vår/sommer, men er nå helt nylig reparert igjen - til glede for oss som ofte går tur med barnevogn Smile På vinters tid bruker man å starte ved Bjørksletta eller Bæråsen og gå nordover.

Vi valgte å ikke gå via noen av vannene her i sørenden av vannet, men heller konsentrere oss om å finne letteste rute nordover. Det er ca 20 km i luftlinje og småkupert enkelte steder.

Spor etter reingjerde som er lagret her.


Mange samiske navn på de fleste stedene og områdene her inne tyder på at urfolket har vært her lenge før oss. De er fortsatt synlige i området - og i starten av turen er det store innhegninger for innsamling av rein - og reingjerder som må krysses.

Det blåser en lett bris som gjør at myggen, kleggen, knotten, blindingen etc holdes borte - for det meste. Det er overskyet og skyene henger langt ned i de større fjellene inni Børgefjell.

Praten går lett og vi holder et jevnt tempo innover. Både jeg og Trond har vært mye på turer i området og interessante tema er det nok av. Vi tar noen korte spisepauser, men stort sett går vi jevnt denne flotte sommerdagen

Klokken er blitt 12 og vi har dagens første pause. Et flott turterreng vi har foran oss!

Trond i det landskapet han sikkert også trives best! Klokken er rundtom 13 og vi er overfor Storvatnet.


I starten av turen holder vi oss på vestsiden av området, men etter Storvatnet krysser vi over mot østsiden av dalføret.

Vi finner et passende sted for å krysse denne elva - og det går bra uten å ta av støvlene

Det er en del myr og skog i nordenden her så her følger vi ryggen som avgrenser ned mot Fiplingdalen. Det gir en flott utsikt over alle disse flotte skarene som er så typisk for Børgefjell her på vestsiden. Det er noe eget med å være på tur i regnvær og skodde. Konturene av de ruglete fjellsidene trer bedre frem og man ser klarere kontrastene til fjellene bak. Noe helt særeget.

 

Nedre Fiplingvatnet er passert - det begynner å regne enda mer og det siler ned resten av turen.

Ikke noe å si på utsikten!

 

Klokken er nå blitt 3 på ettermiddagen og vi har oss kanskje en pause?
 

Kartet studeres i regnværet

Vi nærmer oss enden av turen og bestemmer oss for å gå ned mot veien og organiserer skyss hjem for begge to. Gode og våte og i litt bedre form enn da vi startet. Dette var vel på en måte startskuddet for skikkelige sommerturer!? :)

Jeg har vel sjelden gått en tur som praten har gått så i ett over så lang tid. Fjell - ruter - lokale historier og erfaringer i fra ymse turer var det flust av.

 Takk for turen til Trond - det må gjentas!

 
 

Tilbake   Alle sidene    Gjestebok