På tur ved Hongset - Grønheia, Gravfjellet og "3 kommunegrensetoppen"

TilbakeGjestebok   Alle sidene   

4 Juni 2008 Andre turer i samme område blant annet

Distansen er 16 km tur retur i noe småkupert terreng.

Skogfjellet og Krumfjellet Nyttår 07-08

Seljemarkfjellet 19 Mai 08

Gravtinden 2 Februar 2005

For et utrolig fint vær det har vært i det siste. Dag etter dag, uke etter uke - med nydelig sommervær. Det har blitt nesten som en vane nå med alt dette godværet, og siden sist jeg var hjemme har det også skjedd en eksplosjon i naturen. Det er utrolig så fort det går nå på denne årstiden.

Målet med turen var vel kanskje å bli bedre kjent i dette området, eller var målet Olderbakkfjellet? Jeg må innrømme at hadde det ikke vært så sykt varm så hadde jeg nok havnet på Olderbakkfjellet denne gangen, men varmen gjorde at hjerne holdt på å koke over. Ikke et vindpust selv i høyden og temperaturen var sikkert 25 grader - om ikke mer :)

Jeg starter som vanlig ved ungdomshuset på Hongset. Det hadde sikkert vært mulig å parkert nærmere, men jeg synes det er greit å parkere på en offentlig parkeringsplass. Det er fin oppvarming å traske bortover denne veien. Ofte når jeg er her inne tenker jeg på leirskoleoppholdet vi hadde her inne en gang på 70 tallet. Det er utrolig kor årene går. Også den gangen gikk vi faktisk til gården Graven, og jeg har ikke vært akkurat her siden den gangen.

I stedet for å svinge oppover i mot Krumvatnet, så går jeg altså veien bort mot Hongsetstøa, der naustene ligger. Dette er et mye brukt utgangspunkt for padleturer. Det er fullt mulig å komme seg hit med tralle, eller sikkert også med bil om man spør om lov, om man skal på padletur.

Jeg bryter av fra stien. Det er faktisk merket med røde "T"'er oppover her - noe som er ganske unormalt hos oss. Enkelte år blir det arrangert "Ødegårds - løp" som er en vanlig turmarsj til flere nedlagte ødegårder.

Hongset-støa

Fra stien blir det en 100 meters stigning over Litlgrav heia.

Første "ødegård" jeg kommer til er altså Litlgrava, som ligger rett under Gravtinden. Her er det mange spor etter mennesker. Jeg ble storimponert over det lange  steingjerdet de har bygd i mot haugen. Man kan lett forestille seg hvor fint det var her inne når det ikke var skog og alt var beiteland. Sørvendt gård med en veldig fin havn. Nå er alt overlatt til naturen igjen, men det er mange spor etter mennesker her - og det vil det være i mange år enda.

 

 

 

 

 

 

 

Ja - her ligger et panorama som jeg tok. Som man ser er bildet over en del av dette bildet.

Panorama

 

 

 

 

 

 

Ved vannkanten. Mye klyving på grunn av flo sjø :)

Jeg har nå altså kommet helt ned til vannet igjen, og skal videre opp i mot Graven. Det er flo så jeg må klyve forbi en del store steiner som er kommet ned i fra fjellet over. For et geitterreng! Jeg klager ikke, men det er lett å skjønne hvorfor man foretrakk å bruke båt før i tiden.

Jeg finner stien oppover mot Graven. Denne gården ligger litt mer skjermet og står fortsatt, men det spørs om noen år.

 

 

 

 

 

Gården "Graven" eller Storgraven

Jeg følger stien videre oppover og svinger av i mot åsen som ligger mellom Storgrava og Smedvika.

Jeg har studert litt på om jeg skal gå over til Ørntuva når jeg først er i området. Det hadde vært artig å sett om den lever opp til navnet sitt.

Det er skog hele veien opp, og jeg svinger mot Ørntuva, men her er det en bratt skrent ned sikkert 20 meter - som jeg ikke så på kartet. Uansett - jeg bestemmer meg for å ta den toppene en annen gang. Den er på bare 192 meter. Men Grønhatten må jeg bortom - 214 meter. Like skogkledt den også! Det er utrolig varmt og kvelende inni denne skogen og jeg har bare lyst til å komme meg ut i åpent terreng. Egentlig hadde det vært godt med et bad - eller en kald pils - eller noe slikt - alt annet enn å traske i denne tette skogen.

 

 

Jeg karrer meg etter hvert over på fjellet som følger komunegrensen bortover. Det er merker i fjellet som skriver "grense", så jeg vet jeg er på rett plass.

Mot Ursfjorden - varde på fjellet her.

 

Jeg synes selv jeg har holdt et OK tempo og jeg tar meg en matpause her oppe, før jeg går den siste strekken opp i mot stedet der de 3 kommunegrensene for Sømna, , Bindal og (Velfjord) Brønnøy møtes.

 

Panorama - samme bildet

Panorama

 

 

 

 

 

Mot Ursvatnet - ryggen opp mot Hardangsfjellet til høyre

 

 

 

 

Det er ganske bratt opp her. Man kan i grunnen se det på kartet - kotene svinger og bukter seg alle veier. Et helt spesielt landskap og jeg innbiller meg at det sjelden er folk som går akkurat her. Hva skulle de her å gjøre egentlig :)

 

Panorama

 

 

 

 

 

Panorama

En utrolig fin utsikt på fjellet her.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg finner en vei ned i fra denne fine fjellryggen. Kupert bortover og noe spesielt landskap. Det var godt å avkjøle skallen i det kalde vatnet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbake   Alle sidene    Gjestebok