Hardangsfjellet   (787 m), fra Hongset

Tilbake   Alle sidene    Gjestebok


Adkomst

Kjør RV 17 til Skillevika (Vegstasjonen). Ta av mot venstre og følg RV 76 mot Hommelstø og Tosbotn. Etter ca 12 km, ta av til høyre mot Hongset. 8,5 km etter krysset kommer man til Ungdomshuset på Hongset. Her finner man Fjelltrimskilt og P-plass.


Ruten jeg gikk fra parkeringsplassen

Andre fjell i samme området som jeg har vært på Om denne turen
Den ruten jeg gikk denne dagen er ikke den korteste, og heller ikke den minst krevende. Distansen er hele 21,5 km og antall høydemeter ca 1250 meter. Jeg startet turen kl 1130 og var nede igjen 2030. Altså 9 timer

Gravtinden 14 Apr  05

Hardangsfjellet har jeg hatt planer om å gå på lenge. Planen har vært å padle kajakk fra Hombornes eller lignende og gå opp på fjellet fra Hardangsfjorden. En lettere og bedre trase tror jeg nok. Nå er allikevel hovedfokuset for meg mest mulig trening, så derfor bestemte jeg meg for å ta denne turen.

Om turen hit Onsdag den 31 August 2005
Klokken er litt over halv tolv og jeg er på tur. Været er høvelig bra i forhold til hva det har vært de siste dagene. Desverre er det en dis som ligger og som også var meldt, noe som gjør at bildene ikke blir sånn som jeg kunne ønske. Det har regnet enormt mye i det siste, og jordene og myrene står fulle av vann. Startpunktet for denne turen er det samme som for Gravtinden, og jeg følger rødmerkene oppover.

Jeg hadde løselig planlagt å gå mellom Gravtinden og Grønhatten. Det betyr at jeg først må opp på over 300 meter, før jeg går ned omtrent det samme til Svartdalen.

Jeg legger Hongset bak meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

Etterhvert forlater jeg rødmerkene og kommer til topp-punktet. Her kunne jeg holdt til venstre og ned til enden av Ursvatnet, men jeg tar ikke sjansen på det siden jeg ikke visste om det var bro der. Det er merket sti over elva men ikke merket bro. Jeg var å forhørte meg om korteste vei, men glemte å spørre om det. Uansett. For meg spilte det ingen rolle. Fjellet lå der, og en omvei kunne jeg klare.

Om jeg holdt til høyre vil jeg komme inn på en gammel sti, der "Ødegårds-løpet"  går  når det blir arrngert.

Tok følgende panoramabilde. Det viser fjellet og ruten jeg gikk denne fine sensommerdagen.

Panorama

Og her er inntegnet ruten jeg gikk ned fra dette utsiktspunktet

Ruten ned var jeg veldig heldig med. Jeg oppdaget etterpå at det var nok av flåg og ulendt terreng her, så jeg var heldig som traff så rett på.

Trær med masse rogn på. Hva slags værtegn er det mon tro? Lite snø til vinteren kanskje.... ?

 

 

 

 

 

 

 

 

Etter hvert kom jeg ned til en gammel overgrodd skogsbilvei. Lite sti å se fra Ødegardsløp, men jeg fulgte vannet bortetter. Det var særs ulendt enkelte steder, og Ursvatnet hadde høy vannstand, så jeg måtte vade enkelte steder, men måtte ikke av med støvlene..

Langs Ursvannet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En ting var det nok av; nemlig blåbær.

 

 

 

 

 

 

 

Etter hvert kom jeg til en ufarbar fjellskrent. Det var antydning til sti opp mot kløften der det kom en bekk ned, og jeg fant ut at jeg skulle følge denne stien oppover for å se hvor jeg skulle ende.

Her har det vært folk før meg ja :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg kom etterhvert til gården Lisltåmåslia som er et fraflyttet og for lengst nedlagt gårdsbruk. Det var låst, og jeg gikk videre. Jeg begynte nå å se om det ikke kunne være en mulighet for å gå opp på Hardangsfjellet fra denne gården. Og det viste seg at med litt klyving var det greit å komme seg opp på aksla opp mot fjellet.

Aksla var helt grei å følge. Var litt spent på overgangen opp mot selve fjellet, for det så bratt ut, men det gikk helt greit. Se bildet under.

Jeg tar samtidig noen bilder mot kjente fjell som dukker opp i det fjernePanorama

Etter hvert dukket varden opp og jeg var klar for å knipse noen topp-bilder.

Noen bilder fra toppen

Og noen panoramabilder

Panorama

Panorama

Panorama

Så var det å begi seg på hjemvei. Valget av rute tok jeg ut i fra utsikten jeg hadde. Jeg ville gå via Fugl-vannet. Selv om det ville bli en omvei, så hadde jeg aldri vært der før, og jeg ville få mindre høydemeter.

Fjellet ned fra toppen er ganske så kupert.

 

 

 

 

 

 

 

 

Terrenget ned var veldig kupert, og det var om å gjøre å følge ryggen mest mulig. På siden av ryggen var det kløfter.  Tok følgende panorama mot Strauman:

Panorama

 

Når jeg kom ned mot Svartdalen igjen oppdaget jeg at det faktisk var vei fra Sausvatn og opp til foten av fjellet. Det vil være mye snarere å bruke denne veien om man skal til Hardangsfjellet, men den er kanskje stengt med bom. Uansett kan man bruke sykkel.

 

 

 

 

 

 

 

Jeg kom litt for langt mot øst når jeg kom ned igjen. Det var særs kupert terreng, og jeg passerte blant annet en beverdam, før jeg kom til broen

Heldigvis var det bro over, for elva var stor!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg kom til den veien jeg nevnte over. Jeg skulle bare følge den et lite stykke før jeg svingte opp mot Kristenliheia og Fuglvannet.

Passerte denne "has-been" lastebil, uten hjul og vinduer.

 

 

 

 

 

 

 

 

Turen langs med Fuglvatnet er ikke så mye å skrive om. Lange myrer og vått terreng. Passerte noen hytter før jeg kom til broen over Fugllielva. Deretter kom jeg inn på en vei som går til Hongset. 

Broen over Fugllielva.

 

 

 

Jeg hadde veldig lite pauser på denne turen, og det ble litt mer strevsomt enn jeg regnet med. Det går definitivt mot høst, og jeg glemte hodelykt men det må nok nå pakkes obligatorisk ned i sekken heretter. Det var nesten mørkt da jeg var nede igjen.

Jeg ble forøvrig overasket over at jeg hadde gått såpass langt som over 2 mil denne dagen.

 

 

Tilbake Alle sidene      Gjestebok