Island - Geysir, Gullfoss og vandring over fjellet fra Þorsmörk til Landmannalaugar

Alle sidene         Tilbake       Gjestebok


På Island fra 1 september til 10 September.
Se : Laugavegur - fra  Þorsmörk til Landmannalaugar
Min hjemmeside er mest ment for kajakkturer og fjellturer i mitt nærområde, men denne turen ble noe utenom en vanlig ferietur, og jeg legger derfor ut en del av bildene fra denne turen. Det er mange nordmenn som drar til Island på ferie, men veldig få som går i fjellene der. Dette fikk jeg bekreftet også fra folk vi traff der nede, og ved selvsyn da vi bare traff folk fra kontinentet, USA og Australia.

Vi hadde med hensikt minst mulig forhåndsplaner for over en ukes opphold her. Vi kjøpte 3 guidebøker og trålte nettet for informasjon før reisen for å være godt forberedt. Overnatting var ordnet for første natten i Reykjavik - ellers tok vi alt på sparket. Om det  ble regn og dårlig vær, var planen å kjøre Island rundt med leiebil. Om det ble ok værvarsler skulle vi til Þorsmörk (Tors Mark), som vi også hadde kjøpt og studert kartet over på forhånd.

Første dagene ble brukt i Reykjavik og ferdig med det. Vi leide etter hvert bil for å ta den vanlige turistrunden, som populært kalles "The golden circle". (Reklamen sier: The best of Iceland in one day)

En samling med Naturens underverk og historiske steder (Þingvellir). Vi var innom Þingvellir men tok ingen bilder. Stedet i seg selv er svært interessant både geologisk (det er en svær kløft der to tektoniske plater møter), men mest siden det var her de islanske høvdingene møttes til ting 2 uker hvert år. På disse tingene tok de opp allt av felles interesse, de hadde sportsleker, nye lover og rettssaker og generelt sladder. En stor begivenhet, og tinget var i bruk helt til 1798.

Geysir
Geysir er nok de siste årene blitt veldig stille. Hvorfor den er blitt stille er man usikre på, men det kan skyldes at turister har kastet stein osv ned i hullet for å vekke den til live. I noen år vekte de den til live ved å fylle såpe i hullet(!), men denne tvilsomme fremgangsmåten har de sluttet med. For noen år siden vekket de den til live en nyttårsaften ved å senke vannspeilet i hullet, men nå får den hvile. Den damper fortsatt, men nå er det naboen "Strokkur" som har utbrudd ca hvert 2 minutt. Geysir har forøvrig satt navn på alle slike sprutende vannkilder i verden, hvorav den største befinner seg i Yellowstone Nasjonalpark.

I dette området er det flere varme kilder og det er avsperret ganske store områder på grunn av varmt kokende vann som bobler.

Et lite morsomt forsøk på å lage en bevegelig Geysir!

 

 

 

 

Vi brukte ganske lang tid her og gikk opp på en nærliggende ås. Her fikk jeg tatt et par bra bilder.

Strokkur - med telelinse.

Varm kilde. Jeg likte fargene på dette bildet.

 

 

 

Kokende hett her ja. Trenger ikke bål for å koke kaffe her:) Trenger ikke kaffekjel en gang...

 

 

 

 

Gullfoss
Gullfoss er en av de flotteste fossene på Island, og en stor turistattraksjon. Fossen har to fall, som er på bare 32 meter. Hvita elven stuper ned i et 70 meter høyt juv i kaskader av vanndamp i alle regnbuens farger. På vinters tid fryser disse dråpene til store isberg på mosen i juvene og er et vakkert syn som var avbildet på mange postkort der borte.

Vi ble i hvert fall mektig imponert over denne fossen, som er et typisk eksempel på hvordan isvann fra de store bre'ene graver seg ned i lavabergartene

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette siste bildet var vel det jeg syntes ble best.

 

 

 

 

En enorm foss og alle disse turistattraksjonene er vel verdt et besøk!

Laugavegur - fra  Þorsmörk til Landmannalaugar

Se egen side

Tilbake       Gjestebok