Padletur fra Igerøya til Søla, med bestigning av Søla 

Alle sidene         Tilbake       Gjestebok


Ruten vi padlet

Ruten vi gikk opp til toppen Andre turer i samme området som jeg har vært på
Distanse ca 28 Km første dagen og 5 km andre dagen.

 

Distansen er bare ca 1,6 km, men det er ganske bratt opp enkelte steder. Klyving, men ikke luftig.

Trollvasstinden (800) (Vega) 16 oktober 2005

 

Vega rundt sommeren 2003

 

Søla er en ubebodd øy ca 2 km vest for Vega. Den har en naturlig havn på nordvest siden og her er det også et fraflyttet gårdsbruk og en del hytter samt flytebrygge.

Søla sett fra ryggen opp til Trollvasstinden i fjor høst

Toppen av øya strekker seg til 432 meter men virker mye høyere. Det skyldes nok den prominente beliggenheten "midt i havet".

 

Om turen den 19 og 20 Juli  2006
Jeg og Espen var veldig motiverte for denne turen. Forrige gangen jeg padlet rundt Vega, tok vi ikke sjansen på å padle over til Søla, men denne gangen gjorde vi altså det, selv om den var frisk vind.

Vi tok 1340 ferja fra Horn, og kl 15 på ettermiddagen var vi klare for tur. Jeg tok bilen med over til Igerøya for å kunne være fleksibel med henbikk på å avbryte turen. Forrige gangen slapp jeg det, men denne gangen måtte vi avbryte på grunn av en lekk kajakk.

Espen straks klar for tur.

 

 

Forrige gangen padlet vi til en holme utenfor Vega og overnattet, men denne gangen hadde jeg et håp om at vi skulle komme oss over til Søla før kvelden var omme. Selv om det blåste en frisk bris fra nordvest hadde jeg et lite håp om at den skulle løye ut på kveldingen.

Den korteste veien fra ferjeleiet er nok å padle mot nord og på vestsiden av Igerøye, men på grunn av vindforholdene tok jeg ikke sjansen på det. Selve padleopplevelsen blir også mye større når man padler i trange sund langs land.

Ikke lenge etter "avgang" Igerøya blir vi oppmerksomme på to ørner som sitter på en holme. Mest sannsynlig Havørn. Espen padler i mot ørnen som tar til vingene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Man kommer mye nærmere naturen når man sitter nede i en kajakk på "havnivå".

 

 

 

 

 

Panorama

Vegafjellene med navn på

 

 

Vi dreier etter hvert inn sundet mot Grimsøybroa. Disse sundene som går på kryss og tvers har mye strøm, alt etter om det flør eller fell. Denne gangen passer det sånn at vi får motstrøm i gjennom sundene og på det smaleste må vi ta godt i for å kunne komme i gjennom.

 

 

 

 

 

 

Vi trenger ingen påminning om dette! :)

 

 

 

Etter at vi passerte broa fant jeg en gunstig plass å gå på land for å strekke litt på bena. Espen ventet i kajakken. han spiller musikk med sin MP3 spiller og jeg hører bare plystringen fra han av og til. Når vi har kommet ut fra dette sundet venter en strekke på ca 1 -2 km som er litt mere åpent, og jeg er spent på forholdene her.

 

Espen legger ut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette strekket forbi Vegsteinvika gikk også veldig godt og vi kom etter hvert inn i Hongsetsundet og broen over den.

Hongsetbroa passeres.

Det er idyllisk inni disse sundene, med naust og båter.

Før turen har jeg tatt utskrifter fra et kartprogram jeg har. Dette har jeg laget til i plast slik at jeg kan ha det på fordekket på kajakkene. Dette er veldig praktisk, men svakheten er at det ikke er skikkelig sjøkart. Jeg har sjøkart over Vega, men vil ikke ofre det til slikt bruk.

Svakheten ved dette kartvalget kommer til syne ved neste veivalg. Jeg finner ut at vi kan ta til venstre (eller som sjøkaptein bør jeg vel heller si Babord), ved utløpet av sundet og deretter svinge mot Nes og Lammøya.

Det viser seg å være mye strøm i dette sundet. Nesten som å padle i en elv.

 

 

Vi oppdager at det er svært varmt i vannet her, og det skyldes nok lite gjennomsrømming og påfylling fra sjøen. I hvertfall oppdager vi fort at det ikke er farbart forbi Nes, så vi snur og finner en "val" med en gammel vei/molo på som vi bærer kajakkene over.

 

Panorama

Kajakkene er lempet over.

 

Det ble litt kaving før vi kom oss ut i sundet igjen. Inn dette sundet skal vi ikke igjen, men vi har nå vært der også nå da.

Et siste krafttak for å komme ut av strømmen! Her er den sterk og jeg er imponert over at Espen klarer å komme i gjennom uten å gå ut av kajakken.

 

 

 

 

 

Vi finner etter hvert ut at vi skal gå på land og ha en skikkelig pause før vi padler resten. Middag ordnes i en fei. En utfordring når man padler slik i skjærgården er ferskvann. Jeg har med hele 7 liter drikkevann for sikkerhets skyld.

Jeg er spent på forholdene over Sølasundet. Dette åpne strekket er kjent for å få mye sjø siden storhavet står nesten rett inn, og på nordvest, som det blåser nå, kan han være ganske grov her.

Oppvasken i vannkanten.

 

 

 

 

 

 

 

Søla i det fjerne.

 

 

 

 

En fin solnedgang over Vegaøyene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Espen i dønningene.

 

 

 

 

Vinden minker etter hvert, men dønningene er fortsatt ganske store. Når vi kommer ut i selve Sølasundet hører jeg bare plystringen fra Espen der han sitter med sin MP3 musikk. Som far så sønn! Jeg finner det veldig betryggende at han ikke enser at bårene bryter ganske mye. Ikke noe å si på balansen i hvert fall. Flere ganger slår bølgene opp over magen, så det er rimelig friskt.

Best som det er hører jeg et prust rett foran kajakken. En blåst høyt til værs, og deretter en til! Det er to niser som er i "full fart" i gjennom sundet og de enser ikke oss. Jeg er glad det ikke er en større fisk enn det og roper til Espen som får med seg at kommer opp rett foran hans kajakk også. Han ler av det hele og synes det er artig med litt action.

Det er en fin havn på Søla, men vi legger oss ikke i den, men heller nede ved fjære ved et gammelt naust som ligger mot NV. Jeg har med det gamle camping-teltet mitt som har veldig god plass.

Teltet oppslått i strandkanten.

 

 

Når jeg holder på å pakker ut finner jeg fort ut at vi har en stor skade i en kajakk. Espen sin kajakk er halv-full av vann i akterrommet. Heldigvis har jeg pakket alt vi har med oss i vanntette poser, så det er ingen skade skjedd, men jeg ser at lekkasjen er såpass stor at målet om å padle rundt hele Vega må revurderes.

Jeg har utstyr å hjelpe meg med og sølvtape (som fikser det meste), men det får vente til neste dag.

 

 

 

Akterrommet fyllt med vann!

 

 

 

 

 

 

 

 

20 Juli 2006 Opp på Søla og hjem igjen.
Jeg sov som en stein som vanlig, mens Espen hadde en mer urolig natt i teltet. Det var virkelig fint vær, men det blåste friskt fra nordvest. Fint at det holder innsektene borte.

Jeg visste ikke ruten opp på fjellet, men hadde hørt man anbefalte å gå via husene og opp ryggen på nordvest eller vestsiden, og det var også dit vi satte kursen.

Espen klar for tur

 

 

Etter å ha passert den fraflyttede men godt vedlikeholdte og idylliske gården, kom vi inn på rullesteins området, som man nesten kan si omringer hele dette fjellet.

 

 

 

 

 

 

Her lønner det seg å holde balansen..

 

 

 

Vi sikter opp mot et punkt vi anser for å være farbart, og det går helt greit å passere her. På veien ned går vi derimot ned hele ryggen før vi dreier mot husene.

 

 

 

Vi gikk opp i mellom den sprekken til høyre for midten på dette bildet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Panorama

Et stykke opp tar jeg dette bildet mot der vi kommer i fra.

 

 

 

 

Panorama

Her får man et lite inntrykk av ryggen opp mot toppen.

 

Turen opp gikk veldig lett. Først må man opp på "fortoppen" før man går ryggen bort til toppen.

 

 

Merkelig steinformasjon

 

 

 

 

 

 

 

 

Ryggen bort mot toppen i motlys.

 

På ryggen bortover er det en merkelig steinformasjon som henger et par meter ut over fjellet. Her er det et ypperlig fotomotiv som den som er høydesterk og tør å stille seg utpå kanten! (Holder den mon tro:)

 

 

 

 

 

 

Enda en stein som henger ut over fjellsiden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det var flott å komme på denne toppen. Vi var de første som skrev i boka i år. Faktisk siden august i fjor, så denne fjellknausen er det ikke så mange som går opp på.

Utsikten var det ikke noe å si på! Noen bilder fra toppen: Det var til dels mye dis så bildene bærer preg av det.

Panorama

Mot Vega - Man ser også Heilhornet til høyre i dette bildet.

 

 

Panorama

Mot Nordvest. Man ser "fortoppen" som man passerer på veien opp og ryggen bort mot toppen

 

 

Panorama

Vegaøyene

 

 

Panorama

Vegaøyene. Ikke sikker på hvilke "vær" dette er.

 

 

Panorama

Mot Gladstad osv med stor zoom.

 

 

Fra Søla mot Valla

 

 

Panorama

Mudværet fra Søla

 

 

 

Vegdalen ...

 der jeg bunkret vann en gang for noen år siden..

 

 

 

De 7 søstre - langsetter - fra Søla.

 

 

Hjemover igjen

Espen på vei ned igjen.

 

Etter at jeg tar dette bildet løsner jeg en stein som spretter ned forbi han som går med MP3 musikk på øret. Det kunne vært litt skummelt, for han hører ikke min advarsel. Han går uten musikk resten av denne turen ned igjen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi telter til venstre i den bukten som ligger ved denne gården.

 

Når vi kommer ned til teltet er det å ordne seg noe mat.

Jeg ser at kajakken til Espen er blitt tom av vann etter at den har ligget på land og at det renner ut av rorstammen. Jeg får skrudd av roret på kajakken og surrer hele akterenden inn med sølvtape. Dette skal holde de 3 kilometrene over sundet. Jeg skal forsøke å få tak i drosje på andre siden og hente bilen på Igerøya.  Han foretrekker å padle med denne kajakken selv om det blir mye vanskeligere uten ror. Det blåser friskt, og bølgene slår ganske hardt opp over land.

Espen setter seg inn, tar på sprutrekket og jeg retter han opp og skyver han ut i dønningene mens bølgene slår opp på fordekket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Espen ligger å andøver og venter på meg. Tapet akterende..

 

 

 

 

 

 

Så er det min egen tur! Det er ikke lett å komme seg ut med dønninger som slår opp i kajakken uten å ha fått på spruttrekket, men det går på et vis.

 

Padleturen over gikk ganske så greit. Vi måtte holde opp mot vinden hele tiden og Espen hadde litt strev med å holde kursen på grunn av manglende ror, men det ordnet seg.

Første landkjenning Vega

 

..det var godt å være trygt under land igjen. Ingen god følelse å padle med en kajakk som ikke er 100% under slike forhold.

 

 

 

 

Søla badet i sol

 

 

 

 

Når vi kom i land fikk vi tak i en drosje som kom å hentet oss og kajakkene ble hentet. Det var kommet en del vann i kajakken så det var nok best å avbryte turen Vi rakk akkurat ikke ferja..

 

 

.. så jeg rakk et bad på Igerøya :)

 

 

 

Tilbake       Gjestebok