Skitur til Breivatnan 16-18 April 05                 Tilbake   Alle sidene    Gjestebok


Adkomst:

Rv 17 fra Brønnøysund mot Skillevika. Ta av mot E-6. Følg Rv 76 ca 6 mil. Parker ved Borkamo.

Ruten jeg gikk 

Distanse ca 12,5 km opp til teltplassen min

 

Se også sidene for Breivasstinden og Lauvvasstinden


Tur-rapport for Lørdag  16 April 2005:

Om turen opp til teltplassen Bilder fra turen
Denne turen hadde jeg bare løselig planlagt. Det vil si at målet med turen var åpent. Jeg hadde et lite håp om at jeg skulle kunne renne ned til Lomsdal og fortsette der i fra for å ta en dagstur til Visttindan, men det var bare løselig planlagt. Alternativt, ha en base i Henriksdalen og gå nordover der i fra.

Da jeg kjørte inn over land ble det mer og mer regn, og da jeg kom til Borkamo øste det ned. Vel. Jeg så ingen annen råd enn å sette i gang. Siden jeg mistet de gamle fellene, var det i dag på tide og prøve de nye "Kneika" seilskinnsfellene. Jeg prøvde å tørke skiene så godt som mulig før jeg satte på fellene, men disse satt veldig godt på selv om det var fuktig. For sikkerhets skyld satte jeg på litt gråtape som sikring.

Lia opp fra Borkamo var tung, og snøen var bare slaps. Sekken var også tung, og jeg bestemte meg der og da for å gjøre noe med teltsituasjonen min. Det er for stort for meg alene og veier hele 4,6 Kg.

Da jeg kom opp til Bjørnstokken var det stadig ras både av stein og av snø. Det er mye snø, og ikke helt ufarlig når det er mildvær. Elva var ikke stor enda, så opptiningen har ikke startet for fullt enda.

Fra Bjørnstokken og opp mot vannskillet var det overskyet og totalt "white-out". Når det da ble tåke i tillegg var sikten helt lik null, og det var ingen mulighet for å få tatt noen bilder. Jeg hadde nok med å finne rett og trygg rute.

Jeg var glad da jeg var nede ved Midtre Breivatn, siden snøhengene både på Nordvestsiden og mot Sydøst var helt enorme. Fant allikevel en rute som kjentes trygg ut.

Da jeg kom til ravinen, som ligger mellom Midtre og Nedre Breivatn ble jeg overasket over hvor lite snø det var videre ved Nedre Breivatn og mot Lomsdal. Det var tydelig at det hadde tint en god del på isen, og ut i fra den vurderingen jeg kunne gjøre fra denne høyden ville jeg ikke gå over isen her alene. Jeg tok da en kjapp avgjørelse om at videre ferd måtte vente og at jeg heller skulle satse på å sette opp en base og ta en tur på Lauvasstinden og Breivastinden neste dag. Valg av teltplass var enkel. Jeg satte opp teltet på ravinen der jeg sto. Tanken var å slippe høydemetre både når jeg skulle opp på fjellene neste dag, og ikke minst når jeg skulle tilbake med alt.

Noen bilder på kvelden ved teltplassen
Neste ettermiddag, etter å ha vært  på Breivasstinden og Lauvvasstinden
Planen for neste dag var å gå opp på Middagsfjellet og gå via Bautaen i Lomsdal og ned til Lomsdal. Jeg hadde bare et stort problem, og det var at jeg manglet solkrem! Selv om jeg brukte balaklava hele tiden for å skåne ansiktet, var nesen ganske så øm av den skarpe sola.

Etter å ha spist middag, fant jeg ut at jeg skulle ta meg en tur mot Lausfjellet til fots langs med ravineryggen. Jeg hadde ingen planer om å gå opp på Lausfjellet, men ville heller orientere meg litt og ta bilder samt se Nedre Lappskarvatnet.

Jeg krysset elva, og gikk opp på høyde 576 og tok bilder.

 

 

Neste morgen, mandag 18 April.
Våknet grytidlig. Det var måneskinn og kaldt med fortsatt knallblå himmel. Etter en kraftig frokost bestemte jeg meg for å avbryte turen og renne ned før solen ble for skarp. Kl 09 var jeg nede ved Borkamo. Føret var så skarpt at jeg gikk på bena ned Lesådalen.

En kjempefin tur

 


Tilbake   Alle sidene    Gjestebok