Terråkvassdraget - en liten 3 dagers tur (NB: Det mangler en del panorama enda...)

TilbakeGjestebok   Alle sidene   


Ruter og profiler Tirsdag den 19 Mai 2009
Helt siden jeg var ved Veabakken for et par år siden (Er det så lenge siden!), har jeg spekulert litt på å få meg en tur  i denne området - nå ble det høyaktuelt siden kraftlaget skal til med en utbygging i dette området.

4 Fjelltrimposter i Åbygda 28 Mai 07

Foto - al'a Lars Monsen :)

Denne turen var ikke så veldig godt planlagt. Jeg tok den rimelig på sparket etter å ha sett varslene for de neste dagene. Normalt bruker jeg å ha rimelig god kontroll på utstyret mitt og pakkeliste bruker jeg aldri. Fort og gæli ble sekken fylt. Denne gangen skulle jeg kvitte meg med noe Real Turmat frokostblandinger som har ligget i noen år sponsing fra Argentinaturen), samt pakke så lett som mulig. Det eneste jeg manglet var gass - det kjøpte jeg underveis.

Peilte meg inn på 13 ferja og ikke lenge etter var jeg parkert ved Terråk - samme sted som da vi var her sist.

Denne gangen er planen klar jeg skal opp til Storvatnet ved Storfjellet - som ligger over Foldereid. Der i fra hadde jag bare løselige planer - som vanlig liker jeg best å ta det som det kommer. Jeg har har kontakt med Harald D. og har en reserveplan om at jeg kan gå ned til Foldereid på Fredagen - om så er.

Dette er et svært populært område for lokalbefolkningen, og spesielt vinters tid er det mange som tar turen innover her. Området byr på lange slake furumoer og små myrområder som er lette å passere. Dette passer meg veldig godt nå, i den formen jeg er i for tiden!

Intet bad i dag da nei!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gapahukene i Veabakken står som sist - jeg har vært så langt før, men nå er det for meg ukjent terreng foran meg.

 

 

 

 

 

 

 

Jeg finner stien videre god å gå på og tar et lite bilde tilbake der jeg kom i fra.

 

Panorama

 

 

 

 

 

Mot Heilhornet og Markahornet på andre siden av fjorden.

 

 

 

 

 

Jeg tar noen bilder under veis - ikke så mye å skryte av, men siden bildene er tatt og jeg helt sikkert ikke får brukt for dem til noe annet så legger jeg dem her.

 

 

 

 

 

 

 

Der Tverråa kommer ned til Nervatnet tar jeg meg en pause i en liten gapahuk. Her er det også laget bro over elven.

 

Det er her jeg oppdager at jeg har glemt igjen gassboksen i bilen. Jøss - dette blir litt artig! Nesten bare Real Turmat med og ingen gassboks! Jeg har heldigvis en termos og bål blir løsningen. Da fikk jeg endelig en sjanse til å ødelegge titankjelen min så jeg kan kjøpe meg en ny! Den har nemlig gjort sitt etter hvert.

 

 

 

 

Mot Nervatnet - den øvre enden av det.

 

Jeg har kun sett bilder i fra dette området tidligere og er spent på hvordan det er. Jeg må tro det er flott å gå oppover her på ski!

 

 

 

 

Fossen og elva i fra Mellavatnet

 

 

 

 

 

 

 

Dammen - som ble satt opp på 30 tallet. Utrolig stykke arbeide!

 

 

 

 

 

Panorama inn her

 

 

Et underlig selvportrett - siste snev av vinter her oppe.

 

 

 

 

 

Panorama

 

 

 

 

 

Mot Elseburdalen

 

 

 

 

 

Ved Sørvatnet - en gammel furu er merket av sør-vesten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nesten så man skulle tro det var dyrket her en gang i tiden - slettemarker..

 

 

 

 

 

Skyggene begynner bli lengre nå. Jeg har vært på tur noen timer og foran meg har jeg en lang smal dal. Det er her de har tenkt å føre vannet i fra Storvatnet ned det lille dalføret. Dalføret består av mye morene og grus og en mangedobling av vannføringen vil nok ødelegge mye av naturopplevelsen akkurat her.

 

Bekken sildrer - fortsatt litt snø igjen i høyden.

 

 

 

 

 

 

 

Morenesand i hauger.

 

 

 

 

 

 

 

Det smaler etter hvert av oppover. Lite sol i denne dalen - som smalner av oppover. Her er det enda litt snø igjen, men det forsvinner fort nå.

 

 

 

 

 

 

Jeg følger bekken og den smale dalen oppover mot Storvatnet. Jeg ser frem til å komme opp dit og få opp teltet. Som man ser blir det mer og mer vinterlige forhold.

 

For en utrolig fin årstid dette er - med full vår nedi lavlandet og nesten litt vinter her oppe.

 

Endelig ved en av turens mål. Storvatnet.

Dette vannet kjennetegnes ved ganske bratte kanter her jeg er, men på nordsiden av vannet er det grunnere og finere. Dette vil bli rasert etter utbyggingen.

Her i denne viken skal inntakshuset stå - for overføringen av Storvatnet til Elseburbekken.

 

Jeg får en virkelig stor utfordring i å finne ved her i dette karrige landskapet, men med noen runder i nærområdet får jeg laget meg et lite bål og kokt vann. Jeg rigger bålet på en liten sandflekk så alle spor kan fjernes etter det etterpå. Det slår meg egentlig hvor latterlig slike tiltak er så lenge de kanskje skal tappe ned dette vannet - og gravemaskinene skal inn.

Jeg blir ikke helt enig med meg selv om hvordan formen er for tiden. Jeg er fortsatt seig til å gå, men skulle gjerne hatt litt mer fart i kroppen!

Det blir tidlig kveld. Det blåser litt men mitt lille telt duger son vanlig helt greit.

Onsdag 20 Mai 2009 

Det er en ting jeg er nøye på når jeg finner teltplass på denne årstiden. Mer enn at det er slett og mer enn at det er livd er poenget at solen ikke skal skinne på teltduken klokken 4 på morningen! Det gjør den ikke på denne teltplassen.

Teltet i skyggen på morgenkvisten: Jeg skal opp den steinura når frokosten er fortært og jeg skal lange videre.

 

 

 

En times tid senere - solen kommer opp og tørker dugg og pose - "bålet" sørger for varmvann og kaffe! Heldigvis har jeg med termos, for jeg skal holde meg i noe karrig landskap denne dagen.

 

 

Jeg hiver teltet og sakene fort i sekken og langer ut over den forannevnte ura. Jeg har jo ikke annet mål enn å gå litt i området og gjøre meg kjent og ta noen bilder.

 

Panorama

 

Storvatnet - jeg teltet i viken til høyre.

 

Det ligger fortsatt is på disse små tjønnene oppå fjellet her - jeg ser for meg at det blir mye trasking i snø denne dagen (og det blir det også)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lomtjørna - fortsatt islagt den også.

 

Jeg bestemmer meg etter hvert for å traske i mot Grønlifjellet og kanskje eventuelt gå ned i Åbygda eller kanskje tilbake via Urdvikfjellet. Jeg liker å ta ting veldig på sparket.

 

 

 

 

 

 

En Scooterkjelke? Et badekar? En båt? eller en kombinasjon av begge delene... En beholder av noe slag var det - og ødelagt men surret fast i en stein.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg har nå gått ned over 200 høydemetre i forhold til utgangspunktet og passerer en liten bekk. Det er lite snø igjen for smelting og det er heller ingen store elver som må passeres her oppe.

 

 

 

 

 

 

 

Mellomtjønna. På grensen til Nord Trøndelag

Jeg passerer altså grensen til Nord-Trøndelag her. Grensen snor seg på kryss og tvers oppi fjellene her og i fjor møtte vi grensen lenger sør - ved Kongsmoen

 

 

 

 

 

 

 

Et underlig selvportrett - ikke helt heldig med horisonten :=

 

 

 

 

 

 

 

Jeg tar et bilde i mot mer kjente fjelltrakter

 

 

Jeg er ikke helt alene oppå her..

 

 

 

 

Det er i grunnen ikke så mye å ta bilde av oppå dette flate snødekte fjellet. Jeg finner snøen ganske våt, men jeg klarer å holde meg noenlunde tørr på bena. Heligvis har jeg med skikkelig solkrem for det er varmt å gå. Det er også noe tungt i støytan men jeg trøster meg med at jeg bare har godt av det!

 

 

Panorama

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Panorama

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ved Nonstuva

 

Det er ikke så mye å berette om på denne vandringen. Flate fjellet, med noen tjønner inn i mellom. Store snøfelt. Det er varmt og vindstille

 

Jeg har snakket med Harald D og fått beskrevet at det lønnser seg å gå mot øst (Åbygda), før man runder ned til dagens mål, Austerengtjørna. Jeg studerer kartet og finner ut at jeg skal gjøre et forsøk på å komme meg rett ned. Det ser noe bratt ut, men snøfonnene er digre og gode å gå på nedover..

 

 

 

 

 

 

Ned kom jeg...

 

Teltet oppslått - fin teltplass dette også

 

Jeg har ikke sjans til å finne noe ved her så det blir en tørr skive til kveldsmat. Heldigvis har jeg med termosen så det er ingen krise mhp varmt vann.

Det blir tidlig kveld.

 


Teltpakkingen gikk fort. Ingen kaffe denne morningen - og dårlig med mat. Kanskje noe kjeks? En sjokoladebit kanskje. Kaldt vann - helt sikkert :) Erfaringsmessig får jeg dundrende hodepine om jeg ikke får kaffe, men neppe før om ettermiddagen. Planen blir å gå ned til Terråk via Urdvikfjellet..

 

Så forlater jeg denne tjønna - kunne vært artig å vært her igjen på sommeren - tenker jeg..

 

En fin bukett med fjell dette her

 

 

 

Varden på toppen av Urdvikfjelet var fin, men boka var våt og boksen ødelagt.

Jeg går ganske så fort over toppen og går mer mot vest slik at jeg får bedre utsyn ut over fjordlandskapet.

Det er stille og fint, og jeg legger meg i gresset og sløver litt i solen. Det er definitivt den fineste tiden på året - og det smelter og renner vann rundt meg alle veie.

Mange av de fjellene som er rundt i horisonten har jeg vel vært på, men det er også mange jeg aldri har vært, og stadig nye plasser å utforske.

Her et bilde tatt i fra motsatt side for et par år siden :)

 

 

 

 

 

 

 

Så dette bildet da - som jeg liker godt. Både Tosenfjorden og Bindalsfjorden. Flott område!

 

Panorama

 

 

 

 

Etter å ha sløvt en halvtimes tid i sola ved en gresstust - setter jeg kursen nedover til bilen. Det skal smake med kaffe på ferja no!

 

Terråk - fra fjellet.

 

 

 

 

 

Dalføret som jeg gikk opp 2 dager før.

 

 

 

 

 

 

Egentlig var dette et mislykket bilde med tidsutløseren... men faktisk bedre enn å stå med ryggen til.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hengebroen over elva. Takk til Harald som fortalte om denne broa, som ligger rett ovenfor Helifossen. Jeg tror ikke det hadde blitt så stor utfordring å krysse elven heller nå - uten bro.

 

 

 

 

 

 

Helifossen

Jeg treffer en lokal kar nede ved fossen - han forteller at det er ganske stor lokal motstand mot utbyggingen av Storvatnet, men at det ellers ikke er så stor motstand mot regulering av vannene. De har vært regulerte før. Jeg deler den oppfatningen.

 

 


Tilbake   Alle sidene    Gjestebok