To turer ved Heilhornet, Bindal 2007

Alle sidene         Tilbake       Gjestebok


Ruter sånn cirka

Om disse turene. Andre turer i samme området
Turen i Mai  der vi snudde rett under Heilhornet er ca 11 km totalt, mens turen i fra Kjelleidet til Bindalseidet er ca 12 km Mislykkede turer der målet er en eller annen topp har vi vel alle hatt. Av og til blir forholdene slik at det ikke er tilrådelig å fortsette helt frem - men turen er vel målet.. :P

Disse to turene hadde vi en av toppene som mål, men på grunn av ymse forhold nådde vi ikke toppene. Men fine turer ble det!

Heilhornet (1058), Markahornet (856) og Kula (778) 11 okt 2005

4 Fjelltrimposter i Åbygda 28 Mai 07

Tur 1 - 26 Mai 2007 - turmål Heilhornet
Denne turrapporten skriver jeg over et halvår etter at turen ble foretatt.  Det blir derfor ikke så mye ord og vi tok vel heller ikke så mange bilder ser det ut til. Vi bestemmer oss for å kjøre opp til det nedlagte alpinanlegget ved Kveinå og gå opp her i fra. Den absolutt korteste veien til Heilhornet er forøvrig opp fra veien ved Kjelleidet, som beskrevet på den andre turrapporten.

Vi var i Bindal i forbindelse med en konfirmasjon, og ville gjøre et forsøk på en topp samtidig

Siden vi starter fra denne siden blir det en gangske lang marsj over til ryggen opp til heilhornet, men vi hadde heldigvis dagen foran oss. Det er en fin tid på året dette. Det begynner å grønnes nede i lia, men etter hvert som vi kommer opp i høyden blir det mer og mer vinterlige forhold.

 

 

 

 

Utsiktspanorama over Bindal. Satte navn på enkelte fjell.

Panoramautsikt

Panorama over Markahornet og Heilhornet. Flotte og mektige fjell. Vi gikk opp aksla mellom tindene mot toppen.

Panoramautsikt

Jeg ser at vi brukte 1 time og 15 minutt fra Alpinanlegget og hit som det bildet over er tatt.

PanoramautsiktToppeggen smaler til. Det er mye snø (og kjenner jeg meg selv rett hadde jeg også denne gangen glemt gamasjer så jeg ble våt).

 

 

 

Det skyer over.

Vi får øye på noen mennesker som er på vei ned fra toppen og følger i deres fotefar bortetter eggen. De har stoppen på et høydedrag der det bare lå skavler og har ikke vært på toppen. Jeg bestemmer meg for å fortsette mens Lill venter.

 

Eggen blir kvassere og kvassere og snøen løsere og løsere og jeg tar ikke sjansen på å fportsette. Det er laaangt ned

 

 

 

 

Utgjort å snu bare 20-30 meter fra toppen!

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvordan hadde det vært å falle ned her? Det får jeg aldri vite!

På returen husker jeg svært godt at vi rutsjet ned mange hundre høydemeter på buksene med godt humør. Jeg videofilmet dette, men den filmen er blitt slettet ser det ut til. Evig eies kun det tapte.

 

En kjempefin tur ble det uansett. Men hvem skulle trodd at det skulle være så mye løs snø  langs denne eggen!? Bare noen uker senere var det helt andre forhold her hørte jeg fra andre.

Tur 1:  27 Desember 2007 - på føttene ved Heilhornet
Nok en dagstur på trappene. Møkkavær med sørvestlige vinder har gjort at det egentlig ikke er varanes ute! :) Men det er noe med de klærne man har på seg og vær. Et ordtak...

Vi starter nede ved veien denne gangen. Målet er en av tindene - helst Litlhornet, men også Kula er et alternativ. Etter som vi kommer opp i gjennom skogen blir det ganske klart at topptur er uaktuelt. Vinden sliter og drar i oss, og fallvindene kommer fra alle kanter! Vi har snakket om å gå hele veien tilbake til Bindalseidet. Det virker så langt når man kjører bil synes jeg - fra Heilhornet gjestegård og til krysset ved Bindalseidet, men over fjellene her er det ikke så veldig langt og det er virkelig et fint tur-terreng.

Vi synes det er fort gjort å komme oss opp i mellom tindene. Vi bruker bare en times tid fra veien og opp hit, og det er akseptabelt forholdene tatt i betraktning.

 

Panoramautsikt

En tjønn. Vannenen mellom Kula og Litlhornet kalles "Tjørnan"

 

 

 

Vinden og regnet vises ikke på bildet :)

 

 

 

 

 

 

 

Mellom tindene.

 

Vi har fulgt rødmerkene hele veien opp mot Litlhornet og blir litt overasket når vi kommer til utløpet av disse tjønnene. Her er det laget en flott demning. Vi får senere greie på at denne er laget for å regulere vanntilførselen til et sagbruk lenger ned i vassdraget.

 

 

 

 

 

Lill poserer på demningen. Her går rødmerkene for stien opp til Litlhornet

 

Vi holder god fart langs med tjønnene. Et flott fjellterreng og de store fjellene gjør at man får litt følelsen av å være lenger borte fra folk enn man egentlig er.

Fjellet er godt å gå på, og det er nesten ikke snø - selv i denne høyden.

 

 

 

 

 

 

Panoramautsikt

Vi ser oss tilbake - Da blir altså kula til venstre og Litlhornet til høyre :)

 

 

Vi har oss en liten pause her før vi tar fatt på nedturen i fra ryggen her oppe.

 

Vi kommer over ryggen og utsikten mot Bindal åpner seg foran oss. En annen årstid enn forrige gang vi var i samme området.

 

Vi langer godt ut nedover her. Det begynner å skumre så det er om å gjøre å komme seg ned før det blir stupmørkt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På hjemlige trakter - Lill får prøvet nyjakken i regnet.

 

En fin tur.

 

 

Alle sidene         Tilbake       Gjestebok