Lomsdalstur 2008 (Kanskje også noen bilder fra en annen vintertur i Lomsdalen i oktober 2006)

Alle sidene         Tilbake       Gjestebok


Om denne turen

Andre turer i samme området

Masse - blant annet

Vinter - da skal man gå på ski og ha masse snø. Det er blir ikke lyst før i 9 tiden og fot-turer frister ikke egentlig. Men hva gjør man ikke i denne tiden med global oppvarming og lenger og lenger høst? Temperaturene er jo snart like året rundt... Ikke så galt da men...

Vi benyttet i hvertfall sjansen og tok turen inn til Lomsdalen når varselene var som de var.

Lomsdaltur 2007

En femdagers tur fra Bekkevoll til Trofors via Visttindan og Eiterådalen, Dag 1

En tur til Lomsdalen inkl Nedre Grunnvatn, Middagsfjellet, Henriksdalen, Vegskardtinden og Kjemfjellet

Fredag 11 Januar 2008
Oppe før føglan pessa - i hvertfall føltes det sånn for en lat oljearbeider. Vi har avtale med Bjørn Helge på Nevernes sånn i litt over 8 tiden på morningen, så vi kjører fra hjemmefra i halvåtte tiden denne mørke vintermorgenen.

Gjææsp...

e det alltid så mange bilæ på morgenkvisten? Rushtrafikk aldeles

 

 

 

 

 

 

Vi blir skysset fort innover av Bjørn Helge og er faktisk turklare i Børja før klokken er 9. Vi har altså veldig god tid til å nå Lomsdalen før det blir mørkt. Men vi er spente på føret. Blir det knall og fall og isete? Mye snø?

Bjørn Helge forsvinner ut fjorden mens Lill leker spøkelse...

 

Jeg starter turen med turens aller første fall. Farsken det var glatt! Jeg gir beskjed til Lill om at er det noe glinsende blankt vann så er det is! :)

Det var turens første av 2 fall.

 

Vi finner stien opp. Vi hadde med oss noen ferske rundstykker som vi skulle fortære før vi begynte å gå og noen ferdigkokte egg. Erfaringsmessig kan man fort bli sulten av maset og kjaset bare for å komme seg avgårde. Men vi gir oss av gårde med en gang allikevel.

Det er lettskyet og halvklart. En stor ørn svever over oss - vi så den også på returen.

Ved Tettingelva og broa over her. Mye is og det er lite vann i elvene - som møtes her.

Det er mye is-svuller på stien opp mot den første åskammen. Skal si det var glatt. Men det er helt greit å finne vei utenom de glatte partiene, og vi merker oss hvor de verste partiene er så vi vet det til vi skal ned igjen. Stavene er helt uvurderlig i slikt terreng!

 

 

 

 

 

De første spor etter rovdyr. Mest sannsynlig er dette Jerven. Vi syntes det var mer gaupelignende spor, men vi var veldig i tvil.

 

Disse sporene fulgte stien helt presist helt til Strompdalen!

 

 

 

Det har vært vind i Sæterdalen i vinter. En stor gran ligger veltet ved stien.

 

Det er godt å lange avgårde denne fine vinterdagen. Formen kjennes ganske OK ut nå. Det er spennende å være her på vinteren. Man ser landskapet så mye bedre. Dette ville fjellterrenget med sine juv, stup og store mosekledde urer. I mellom alt dette renner det en liten bekk med tynn is på. Vi hører fuglesang et par ganger, så det spørs om ikke naturen også føler seg litt rundlurt med dette været. Det er i hvertfall mye spor i sneen, så vi er ikke alene.

 

 

I Sæterdalen. Noe snø, men helt greit å gå.

 

Vi stopper i dette fine dalføret og spiser litt, før vi begir oss på stigningen opp fra dette dalføret.

 

 

 

 

 

 

Vi skimter Strompdalen nedi dalen Vi synes det har gått lett inn Sæterdalen. Ura ned her kan være kinkig nok på sommeren, men heldigvis har ikke isen lagt seg så godt i denne sørvendte lia,

 

 

 

 

 

 

 

Ikke lenge etter er vi i stua. Vi går inn og skriver noen ord i boka slik at man skal være klar over at vi er her inne. Vi har brukt 2 timer hit, noe som er greit nok tatt i betraktning det glatte føret.

 

 

 

 

 

 

 

Så er vi ved et av de mest spennende områdene på turen. Jeg tenker da på om broa er farbar. Lill studerer broa grundig før hun legger av gårde. Fossen er ikke stor og isen ligger tykk på berget. Vi hadde nok klart å kommet oss over elva uten broen, men men..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nesten like mye is som det er treverk! For en balansegang :)

Jeg gynger og hopper og isen bøyer seg med knasing og detter av i flak. Men ingen vits i å friste skjebnen. Det er stor belastning på denne broen når snøen legger seg. Drevet fra fossen fryser på og det er utrolig at det holder egentlig. På returen ligger det mye snø oppå denne isen og mere blir det ut over vinteren.

 

Så er vi kommet til den siste prøven - nemlig urda opp mot selve Lomsdalen. Her det det nesten ufarbart vinterstid, og vi har vurdert å bruke den gamle vintersveien over skardet til høyre for broa. denne er uansett farbar, men det er mye mer høydemeter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Man kan vel alle tenke seg hvordan dette terrenget er å gå i med denne isen :)

Vi finner oss trase'er bortover som er farbare i lyngen. I grunnen ikke de helt store problemene i urda heller, men vi er glade når vi kommer opp på flata!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

og for en flate. Her er det ganske så avblåst ja! Et fint panorama over sørenden av Lomsdalen i vinterlig drakt. Stålis på vannene men usikker is føler vi.

Panoramautsikt

 

 

 

Vi stopper og spiser noe skikkelig lunsj her. Noe varmt i skrotten gjør seg. Det hadde ikke gjort noe å bare slått opp telt her på en bar flekk - men vi skal videre til hytten lenger inne.

 

 

Medheifossen. Ikke langt fra der vi teltet i sommer.

 

Vi langer godt ut bortover flatene her. Fint turterreng. Vi har ikke savnet skiene ett sekund. Det er altså svært lite snø her inne men noe isete her også selvsagt så det gjelder å passe seg og bruke stavene.

 

 

 

 

Panoramautsikt

 

 

 

 

Ikke lenge etter ankomst har vi fått tent oss et bål og hivd over kaffekjelen. Vi er fremme i 2 tiden, og da har vi hatt 3 pauser underveis.

 

Vi har en liten råk i elva (stille-elva) rett ved hytta så vi får hentet vann uten å kakke hull i isen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaffekoker i sving. Lill sitt bilde

 

Jeg bruker kvelden til å klyve en del ved som er saget i lomper, samt rydde hytten for en del mus... :)

 

 

 

Lørdag 12 Januar 2008
Vi sover godt og lenge i hytten. Ved morgengry kan vi konstatere at det er kommet noen cm med nysnø som melis. Akkurat som meldt på værvarselet. Planene for dagen er å ta en tur opp til Lomsdal gård og likedan se om det er skjedd noe med broa oppe ved Grunnvasselva.

Ved hytten. Elva i bakgrunnen. Litt vedklyving inn i mellom. Den furua de hadde saget opp var litt for stor for en liten øks.

 

 

Velkommen til Lomsdal gård. Naturen tar tilbake det som er sitt og slik er det med alt. Hovedhuset - eldhuset i bakgrunnen (mur), jordkjelleren og fjøset til høyre.

Panoramautsikt

 

inni denne jordkjelleren er det en brisk og et bord. Det er nok godt mulig å overnatte her. Nå er døren helt frosset igjen og vi går ikke inn. Jeg har aldri vært i denne kjelleren før. den er i grunnen  ikke så lett å se sommers tid.

Vi går også opp og ser på broa som fortsatt er ødelagt. Håper den blir reparert og vedlikeholdt. Hvis ikke kan den bare tas bort.

 

 

 

Lill tar dette panoramaet ved elvekanten

Panoramautsikt

 

 

 

 

 

 

Mangler et par meter her - men i nøden kan man vel balansere over på wirene? :) Bedre enn å gå rundt...

 

Vi går nå ned til hytten igjen og spiser noe mat før vi setter kursen i mot bautaen over samen Georg Kvitfjell.

Jeg har vel noen bilder i fra denne bautaen før, men legger ut et par denne gangen også. Flatt lys og egentlig ikke så spennende motiv men - kjekt å ha.

 

 

Et flott panorama - nok en gang - over dalføret.

Panoramautsikt

 

 

 

 

 

Lill kaster snøball... Hvor ble det av ballen :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vel tilbake i hytten henger vi opp de gardinene Lill har sydd til hytten. Jeg tok mål av gardinene i 2003 så det har tatt sin tid. Jeg glemte å si at det var 2 vindu så det ble litt feil, så da må det bli en tur til opp dit da med 2 gardiner til.

Så blir det bålkos og kaffekoking og etter hvert litt mat.

 

Biff og en pils - ikke verst til turmat det nei!

 

 

 

 

 

Søndag 13 Januar 2008
Vi står opp i 8 tiden og går i fra Lomsdalen klokken 10, mens avtalt skysstidspunkt er kl 15. Vi har altså svært god tid på oss ned til Børja, men det er bare godt. Vi skal nyte denne stille vinterdagen. Det har sin egen sjarme dette også. Naturen er i dvale og den venter nok på snø nå. Den er nok under veis nå. Det i hvert fall et skikkelig underlag for det med tele og is.

Ned urda igjen. Bratt og trasig akkurat her og ikke minst isete. Nå kan vi ikke se isen så det er i grunnen viktig å prøve å huske hvor vi gikk sist.

Akkurat etter at dette bildet er tatt får vi øye på Herr Jerv nede på isen spankulerende! Han var på vei ut over isen da han blir var oss og snur og løper inn i ura igjen! Jøss - det var stort. Artig å se den i sitt rette element.

Det er nok av den men det er bra at vi har rovdyr..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her sporet etter jerven vi så. Den løp skremt inn i urda. Vi så hvor den stakk, og også hvor han hadde markert.

 

 

 

 

 

Lill balanserer over broen.

 

Vi stikker innom Strompdalsgården og skriver i boka. Jeg tar med et liggeunderlag som jeg fant i dalen i sommer, som er merket med eierens telefonnummer. (Dette er i skrivende stund på vei til eierinnen i Oslo som selvfølgelig ble glad for å få det igjen.)

 

 

 

 

 

Vi tar oss god tid, men kommer allikevel for tidlig til Børja, men heldigvis ligger Bjørn Helge og fisker i fjorden og får øye på min blinking fra kaia.

Det var nesten rart å sitte hjemme bare noen få strakser siden vi var i Lomsdalen.

 

Definitivt årets fiiiineste tur!

Alle sidene         Tilbake       Gjestebok