En femdagers tur fra Bekkevoll til Trofors via Visttindan og Eiterådalen, Dag 1 

"Bekkevoll-Bjørnstokkvatnan-Nedre Breivatn"

Tilbake   Alle sidene    Gjestebok


Om denne turen

Denne turen ble litt annerledes enn planlagt, men dårlig vær kan man ikke gjøre noe med. Jeg fikk for øvrig også min dose med dårlig vær, tåke og regn på denne turen :) Total distansen jeg gikk er minst 91 km, og antall høydemetre er nok mer enn 3500 meter. De fleste av disse høydemetrene med storsekken på ryggen. Jeg hadde blant annet med meg storsekken på Vistkjerringa.


Ruten jeg gikk disse 5 dagene.

Dag 1

Dag 2 Dag 3 Dag 4 Dag 5
Bekkevoll-Bjørnstokkvatnan- Nedre Breivatn

Nedre Breivatn- Lomsdal-Henriksdalen, Dag 2

Henriksdalen- Litskardtinden(1182m)- Vistkjerringa(1239m) og Vistmannen(1066m) Dag 3

Ved Vistmannen-Storvassfjellet (901m) -Svartvassheia (517) (Norges geografiske midtpunkt)- Vistfjellan (938) - "Fjellgården" Dag 4

"Fjellgården"- Eiterådalen-  Stavassdalen- Trofors, Dag 5

Startet ca kl 12 den 20/8. Gikk til kl 1900 ca. Hadde da spist middag underveis og fisket. Gikk 600 Høydemetre og 13,6 km Startet ca kl 0900. Fisket en del på veien. Lang lunch i Lomsdal, før jeg gikk opp til Henriksdalen. Ankom dit ca kl 1800 og spiste middag. Gikk ca 290 Høydemetre og 13,4 Km Startet kl 0630 fra Henriksdalen og gikk hele dagen frem til kl 1800 da jeg teltet og spiste middag. Gikk ca 1460 høydemeter og 15 Km. Startet kl 0700. Hadde lang lunch på Svartvassheia. Gikk frem til omtrent kl 2000. Ca 900 Høydemetre(+++) og 21,6 Km Startet kl 0945 og gikk til jeg fikk Haik på veien mellom Stavassgården og Trofors sånn i 1900 tiden. 27,5 km og ca 250 høydemeter senere

Lørdag den 20 August 2005
Sekken var pakket og alt var klart for ny tur. Værvarslene meldte ustabilt vær, med enkelte regnbyger, men med gløtt av sol. Varsel og vær har ikke vært helt til å stole på i det siste. Jeg hadde bestemt meg for å dra på tur okke som, vær eller ikke vær. Planen var å gå opp ved tunellen og videre til Rismålstinden og helt til Elgviddvatnet den første dagen. Videre tenkte jeg å gå Grunnvassdalen ned til N Grunnvann osv. mot Henriksdalen.

Jeg er kommet til tunnellen og gjør meg klar til tur. Det er regn, tåke og vind.

 

 

 

 

 

 

 

 

Det stor to tyske bobiler der og de tar bilder av fjellene, fossene osv osv. Jeg tar på meg støvlene, pakker siste rest i sekken, henger på meg kamerabag og sånn. De er tydelig imponert over at jeg skal opp i fjellene. De nikker og smiler. Motet synker etterhvert som regnet høljer ned, og tåken kommer dalende. Skoene snøres og strammes... men tanken på å gå en hel dag i tåkeheimen i 1000 meters høyde blir mindre og mindre tiltalende.... men jeg må nå nesten vente til de tyskerne har kjørt.... Så snart de har kjørt inn i tunnellen, setter jeg sekken tilbake i bilen og kjører etter! Bekkevoll neste...

Jeg har gått opp fra Bekkevoll mange ganger før. Det er kjent terreng, og jeg vil finne veien selv i tåke. Derfor bestemmer meg for å starte turen her nede og heller holde meg i litt lavereliggende strøk til værforholdene i høyden bedrer seg. Turen opp lia var veldig våt. Regn er en ting, men regnvåt skog og gress er verre. Tydelig at det er mye mer trafikk på denne stien nå enn før, for det var oppgått sti lett å finne. Det er spesielt en stor fordel opp i gjennom de to flågene som må passeres. Før måte man lete seg vei opp disse, men nå var det veldig lett å finne vei. Ikke bare bakdel med større trafikk :)

 

Jeg stopper og puster litt opp i lia. Tosbotn under våte skyer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bjørnstokkfossen passeres. Et flott skue. Elva er allikevel liten i forhold til hva den er i vårløsningen.

 

 

 

 

 

 

Jeg holder ganske godt tempo opp i gjennom mot N Bjørnstokkvann. Det er mye myr, men skoene kjennes gode ut. Jeg har høyskaftede skinnstøvler som holder meg tørr alle disse 5 dagene. 

Dette bildet ble så dårlig, men det forestiller en blaut fjellvandrer med tung sekk :)

 

 

 

 

 

Etter å ha passert Øvre Bjørnstokkvann finner jeg et sitte underlag kjøpt i Mai 2005 for den nette sum av 19,- (Det var priset da i hverfall) Jeg bruker ikke dra på sånn, men siden det lå så beleilig til tar jeg det og bærer det med meg resten av turen uten å bruke det noe mer.

I starten av sånne turer er det alltid litt tyngre å komme i gang, også denne gang. Etter en pause er jeg klar for ny dyst.

Tror dette er en "Tromsøpalme"..? Uansett er det vannskillet i bakgrunnen, og det skal jeg over. Dagens høyeste punkt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er utrolig motiverende å gå opp til vannskillet mellom Bjørnstokkvatnet og Breivatnan. Fra å være inne i et litt trangt dalføre er man her i et åpent fjellandskap. Et godt terreng å ferdes i. Selv om jeg har lagt ut panorama fra omtrent samme vinkel en plass før på sidene mine, vil jeg legge ut dette panoramaet som er satt sammen av 3 fotografi.

Panorama over Breivatnan Har tegnet inn ruten jeg gikk samt navn på noen fjell og vann. Åpnes i nytt vindu.

 

 

 

 

Ved Midtre Breivatn. Bjørnstokken med "vannskillet" til venstre, altså der jeg kom ned. Det lønner seg nok å gå ned der, om man skal på østsiden av Breivatnan istedet for å gå steinula nede ved vannet. Det er ganske bratt. Forøvrig kunne jeg nok ha gått mellom vatnan også, men jeg er usikker på hvor stor elva kan være, så jeg går der jeg har gått så mange ganger før.

 

 

 

 

 

Ved Midtre Breivatn finner jeg en masse multer.Den er ikke så god, og smaker ikke sånn som multer skal smake synes jeg. Nå vet jeg at jeg senere på turen skal finne enda større tuer, og enda større multer enn det som jeg fant ved dette vannet. Og ikke minst. De er veldig mye bedre :) Jeg er uansett ikke på multetur, og tar ikke av meg sekken en gang.

Sist jeg var i dette området teltet jeg ved ravinen som går mellom disse vannene. Da jeg dro der i fra tidlig på morgenkvisten fant jeg ikke alle teltpluggene. Jeg husker jeg måtte banke dem ned i telen, men da jeg skulle forlate teltet var det 3 småplugger som var borte, som lå under skaren og isen som var på morningen. Jeg går derfor bortom teltplassen, og jammen sant! Der står de godt plantet i bakken, nå løse jorda. Nå har jeg sitteunderlag, multer og teltplugger. Sekken blir tyngre og tyngre :)

Ravinen jeg teltet ved sist jeg var i dette området. Lausfjellet i bakgrunnen.

 

 

 

 

 

 

 

Nedre Breivann med Middagsfjellet i bakgrunnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

På veien ned mot N Breivatten må jeg passere en bekk eller to.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er mye multer ned liene her også, men de er overmodne. Jeg lar også dem stå i mak.

Når jeg kommer ned til Nedre Breivatn er jeg durabelig sulten. Det ble langt på dag før jeg kom avgårde, så jeg stopper ved Breivatnet og koker noe middag, og prøver fiskelykken. Ikke napp...

Jeg har spist og fortsetter mot kåten. Legg merke til den flotte sandstranden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg har bestemt meg for å gå til Kåta ved N Breivatn og overnatte her. Jeg har hatt en fin dag, til tross for litt tunge forhold.

 

 

 

 

 

Kåta ved Nedre Breivatn.(Dette bildet er tatt dagen etterpå)

 

 

 

Jeg får en helt grei natt i denne kåten. Fiskelykken er ikke der nå heller, men det bekymrer meg ikke så mye. Jeg har mat plenty.

Neste dag

Tilbake Alle sidene      Gjestebok