Fra Berg til Eide i Bindal. Ursfjorden, Hardangsfjorden og Skotnesfjorden 

TilbakeGjestebok   Alle sidene   

Andre turer i dette området Rutene vi padlet disse tre dagene

Heilhornet (1058), Markahornet (856) og Kula (778) 11 okt 2005

Hardangsfjellet (787) fra Hongset 31 August 2005

 

3 Dager padling i øsende regn :) 2-4 Juni -06

Total distanse padlet ca 61,5 km.
Sindre sin rapport
4 til 6 Mai 2007

Fredag - og for et vær! Det øsregner. :)

Jeg og Sindre hadde vel ikke akkurat planlagt denne turen lenge. Den ble tatt rimelig på sparket. Værvarslene var som vanlig helt forvirrende., Storm meldte ganske OK vær mens Meteorologiske meldte litt ymse. Sistnevnte fikk som vanlig rett. Vi skal slutte å se på meldingene fra Storm weathercentre. De har både fine meldere og fine meldinger, men de stemmer aldri!

Vi kommer oss i kajakkene, mens regnbygen passerer. Gråe skyer henger lavt ned i fjellene. Tåkebankene har ligget helt nede i vannet i lange perioder de siste dagene.

Vi setter altså ut kajakkene ved Berg, eller egentlig i bukten inn mot Brekkeidet fra Ursfjorden. Ursfjorden kan ellers være ganske grom, og vi grudde litt til padleturen over her.

 

Sindre med Kjøsvikfjellet i bakgrunnen...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

..foran oss har vi et grått landskap på en grå dag.

 

Det er ganske mye bølger på fjorden, og det er uvant å padle. Bra med tung bagasje som ballast. Vi har ikke akkurat klart å bære den lasten vi har i kajakkene, men det duger bra som ballast.

Vi bruker ca 1 times tid over fjorden. Her har vi valget mellom å bære over Eidet (Nordeidet), eller padle rundt Gaupgavelen. Vi velger det siste (men bærer over eidet på veien hjem igjen)

 

 

 

Gaupgavelen rundes straks.

 

 

Når vi har rundet Gaupgavelen roer vinden og bølgene seg betraktelig, og det er antydning til å klare opp litt også. Dette ser ikke så verst ut!

 

 

 

 

 

Det er godt å sitte i kajakken og bare skli langs med land. Når jeg først har tatt fram kameraet må jeg knipse det som er å ta bilde av.. :)

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi finner en strand der ved Risøya, og tar oss en tur på land for å strekke litt på bena.

 

 

 

 

Risøya.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pakkingen har gått i et hattfokk, så det er ikke så lett å finne frem kaffe, vann og andre godsaker.  Vi minner oss selv på at vi må huske å pakke litt mer fornuftig neste gang...

Vi rusler en tur rundt på denne fine øya, som har en fin havn.

2 gjess flyr opp, og de er vel de eneste fastboende her på denne øya.

Det kommer noen durabelige regnbyger når vi padler inn over her. Det er i grunnen ganske OK å sitte i kajakken med sprut-trekket på, og kjenne at det høljer ned.

Vi hadde snakket om å slå opp teltet ved "Kalfjellplassen", som er et lite nes ut i fjorden her inne, men finner ingen egnet slette å slå opp teltet så vi setter kursen mot selve Eidet.

Her må vi lete litt før vi finner en egnet teltplass. Vannet her inne er så ferskt at vi kan drikke det rett fra sjøen!

 

 

 

 

 

Vi prøver oss først på sørsiden av elven, men finner fort ut at det er fare for at floen vil ta teltet.

 

 

 

Vi brukte bare 3,5 timer helt inn hit fra sentrale strøk av Sømna. En fin tur, og om man har det travelt kan man bære over Nordeidet, samt starte turen fra Kjøsvika. Da sparer man fort inn nesten et par timer.

 

 

Lørdag 5 Mai

Sindre skrur ror.

Vi sover som en stein i nyteltet denne natten. Det er kjekt for det er bare å slå opp. Barduneringen er så som så, og det trengs heller ikke.

 

 

 

 

 

Her mitt nye VE-25 oppslått. Et telt for ekspedisjoner og orkaner! Må det bli mye brukt.

 

 

Vi padler rolig ut fjorden og kaster etter ørreten og dorger. Det er en balansekunst, men fin trening også.

 

 

Her i Hovøysundet. Vill natur, med fjell som stuper rett ned i sjøen.

 

 

 

 

 

 

 

Panorama Ved Buengstranda

 

Når jeg skal om bord i kajakken igjen er det en del bølger og jeg slurver når jeg skal inn i den med det til resultat at buksen blir våt og kajakken må lenses. Unødvendig, men vannet er ikke så kaldt.

Vi karrer oss rolig inn i gjennom Skotnes fjorden. det er lite båtliv, og lite aktivitet ved de få husene det bor folk. Det er svært mange fraflyttete hus her inne, og det meste er nå feriehus, eller står til forfall.

Dorgende langs med land med vinden i ryggen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Panorama Ved Skotnes. Her er det folk og liv. En moped kjører att og fram på den korte veistubben som er her inne. En ung-gutt.

 

 

Når vi kommer til bunnen av fjorden, ved Hesimarka, ordner vi oss noe kaffe og varm mat. Det er en nydelig dag, og vi angrer på at vi ikke har pakket solkrem. Hvem skulle tro det skulle bli så bra med de meldingene som var før helgen.

Panorama

Ved Hesimarkvika. Heilhornet i bakgrunnen.

Jeg rusler en tur opp i skogen her og ser hustuftene etter noen gamle hus inni granskogen. Hadde nok vært en flott beliggenhet for et lite gårdsbruk en gang i tiden.

Vi padler rolig tilbake der vi kom i fra. Ved neset fikk vi en del bølger på siden, men det gikk bra. Det er uvant å padle, og kajakkene er mer ustabile når den ikke er pakket med turutstyr osv.

 

Tilbake ved leirplassen. Sindre har fyr på bålet.

Vi har teltet på "innsiden" av grensen mellom elv og sjø, så derfor må vi rusle et stykke bort før vi kan kaste. På sommeren er dette en populær fiskeplass tror jeg, og hytten som Plahte har en populær å leie for rike utlendinger. Elven er lakseførende de få metrene stigning opp til Eidevatnet.

Vi rusler oss en kveldstur opp til Eidevatnet. Lite folk i området siden dette er utenfor sesongen.

 

 

 

Panorama

Nede ved elva. Fløtningsdam (?) til venstre. Vi ser teltet vårt til høyre her på bildet.

 

Jeg klarer å snuble på de glatte trappene på veien tilbake og plaster og sportsteip kommer til sin rett. Klarer faktisk også å ødelegge ståltermosen min i samme fallet og kne'et. Ikke bra, men det kunne gått verre.

Vi snakker om hvordan man egentlig hadde måttet gått for å komme til folk her i fra, om man skulle brukt bena. For å komme til vei måtte man vel gått over Hardangsfjellet til Hongset, eller til Hardangen og tatt hurtigbåten. Sistnevnte hadde blitt svært kupert. Her i dette landskapet er det bare båt som gjelder.

Søndag 6 Mai.

Ego. Teltet på vei ned og sakene pakkes. Foto Sindre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sindre på med padleskoene - klar for en fin padletur igjen

 

 

 

 

 

Vi er ganske tidlig oppe denne dagen og avgårde i 10 tiden. Det er godt vær, og blå himmel. Vi er spente på hvordan det er over Nordeidet, men det er helt kurant å bære over her. Vi er nok ikke de første som gjør dette. Det går en gammel ferdselsvei rett over land her også og ned mot fjorden på vestsiden. Derfor kan det lønne seg å ha en tralle her. Men vi har bært noen ganger før vi, så dette er bare småtteri mot de etappene vi har slitt med disse kajakkene.

 

Ved Nordeiedet.

Vi har dagen for oss, men finner ut at vi skal komme oss over fjorden. Jeg har et fjell her som jeg svært gjerne skulle vært på, nemlig Olderbakkfjellet, men det får vente til en annen gang.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hardt til fingrene å bære to fullastete kajakker samtidig!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Panorama

Det var no så frøktele kor mykji bilda du sku ta!

Kajakkene er bært over og vi er klare for en kjapp tur over en rolig fjord. det er helt blanke stilla på fjorden

 

 

 

Det er times padling over her, og det hadde som nevnt over vært lettere om man padlet til Kjøsvika i stedet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilen skimtes. Vi avslutter med en is på Statoil stasjonen på Berg.

 

Vi skulle gjerne hatt noen dager til, men det kommer nye muligheter.

 

 

 

Tilbake   Alle sidene    Gjestebok